اهمیت تغذيه در افراد دچار آسيب نخاعی

 

   
   

www.isaarsci.ir

   

 

 

 

 

  1. فردی که دچار آسيب نخاعی می شود به خصوص در روزهای اول نيازمند يک تغذيه درست است .

  2. متخصصين بيان می کنند در صورت امکان در 24  ساعت اول بعد از بستری بيمار دچار آسيب نخاعی،  کارشناس تغذيه می بايستی وضعيت بیمار را  مورد ارزيابی قرار داده  و يک رژيم غذايی مناسب برای او تعیین  نماید .

  3. عدم توجه به تعادل پروتئين و انرژی در افراد نخاعی بعد از 2 تا 3 هفته از ايجاد اين عارضه منجر به از دست رفتن سی درصد توده عضلانی بدن می شود و اين برای بيمار خطرناک است.

  4. تغذيه خوب در پيشگيری از ابتلاء به زخم فشاری در فرد آسيب نخاعی بسيار موثر است.

  5. تغذيه خوب  در پيشگيری از خستگی و ضعف موثر  موثر است .

  6. تغذيه خوب  در پيشگيری از عفونت مکرر در يک فرد آسيب نخاعی بسيار موثر است.

  7. تغذيه خوب می تواند از افزايش وزن و کاهش وزن زياد در افراد نخاعی پيشگيری نمايد.

  8. افزايش وزن در فرد دچار آسيب نخاعی باعث کاهش توانايی حرکتی، مشکل شدن جابجايی فرد و افزايش خطر بروز زخم فشاری می گردد.

  9. افزايش وزن در اثر تغذيه غلط ، انسان را مستعد بيماريهای قلبی و ديابت می کند.

  10. در اثر يک تغذيه مناسب، روده ها و مثانه ها کارخود را به خوبی انجام می دهند.

  11. يکی از سودمندترين تغييرات در رژيم غذايی يک فرد نخاعی، مصرف پنج وعده ميوه و سبزی در روز است.

  12. يک قطعه ميوه، يک ليوان کوچک آب ميوه ، يک مشت ميوه خشک شده يا سه قاشق از سبزيجات همگی به عنوان يک وعده محسوب می شوند.

  13. به منظور انجام بهتر و راحت تر عمل دفع ، علاوه بر نوشيدن مايعات، می بايستی غذاهای پر حجم مانند ميوه، سبزی ها و نان کامل گندم مصرف شود.

  14. برای بهبود کامل بافت پوست ، بايستی از پروتئين و ويتامين ها استفاده  نمود، داشتن يک رژيم غذايی متعادل احتمال عفونت های پوستی را هم کاهش می دهد.

  15. يک فرد دچار آسيب نخاعی که اضافه وزن دارد، لازم است يک رژيم متعادل با کالری کم مصرف نمايد. در اين مورد سه وعده غذايی توصيه می شود که هر وعده از بخشهای کوچکی تشکيل شده است ، بايد نصف بشقاب رژيم غذايی سبزيجات مصرف شود.

  16. مواد غذايی دو نوع فيبر دارند : 1- فيبر قابل حل  2- فيبر غير قابل حل

  17. فيبرهای قابل حل می توانند به کاهش کلسترول کمک کنند، فيبرهای غير قابل حل کمک می کنند تا مدفوع نرم و حجيم شکل بگيرد تا در زمان کمتری از روده ها عبور نمايد.

  18. فيبرهای قابل حل در ميوه ها و سبزيجات يافت می شوند.

  19. فيبرهای غير قابل حل در نان گندم خالص، ماکارونی ، حبوبات و برنج سبوس دار وجود دارند.

  20. در بين مايعات، آب سالم ترين نوشيدنی محسوب می شود، ولی آب ميوه جات يا سبزيجات يا نوشيدن چای و قهوه به مقدار کم نيز موثر هستند.

  21. در بيماران مبتلاء به فلج اندام تحتانی، توصیه می شود  1/5 تا 1/7 گرم پروتئين به ازای هر کيلو گرم وزن بدن مصرف شود . البته توجه به اين نکته حائز اهميت است که در صورت وخامت ضايعه ، اين ميزان به  2 تا 2/5 گرم افزايش می يابد.

  22. در کسانی که اختلال بلع شديد دارند و برای جويدن با مشکل مواجه هستند، در کنترل لب ها و زبان مشکل دارند از رژيم غذايی ساده مانند پوره نيز می توان استفاده نمود.

برای عزیزانی که دچار آسیب نخاعی هستند و  علاقمند به کنترل وزن خویش می باشند ، توجه به این نکات  ضروری است  :

  1. جدا کردن چربی از روی گوشت

  2. جدا کردن پوست مرغ

  3. استفاده از شير کم چرب از جمله جدا کردن خامه يا چربی شير بطور دستی

  4. مصرف ماست کم چرب و پنير کم چرب

  5. پختن غذا با حداقل روغن کره يا مارگارين

  6. تنها بايد لايه بسيار نازکی از کره يا مارگارين روی نان مصرف گردد.

  7. استفاده از سس های گوجه فرنگی به جای سس های خامه ای جهت غذاهايی مثل ماکارونی

  8. نبايستی کره يا مارگارين زياد بر سبزيجات افزوده شود.

  9. استفاده از سس سالاد بدون چربی

  10. خوراکيهايی مثل چيپس، شکلات ، کيک های خامه ای و پرچرب فقط بايد هرازگاهی و به مقدار بسيار کم مصرف شوند.

  11. غذاهای آماده فقط بايستی گاهی اوقات مصرف گردند.

****

منابع: 

  1. مقاله : چند نکته ضروری در خصوص تغذيه افراد مبتلا به ضايعه نخاعی نويسنده : انتونی تويست - متخصص تغذيه و رژيم های غذايی - ترجمه: عباس کاشی - مجله فوروارد ( انجمن ضايعات نخاعی انگلستان ) انتشار: سايت مرکز ضايعات نخاعی جانبازان

  2. کتاب " چگونه با ضايعه نخاعی خود مواجه شويم ؟ "  ترجمه: فاطمه قميشی - برگرفته از مجله پويش نوين پاييز 82

  3. کتاب " راهنمای آسيب نخاعی - بخش تغذيه سالم در افراد دارای آسيب نخاعی "  ترجمه : عباس کاشی - ناشر : QSCIS  - انتشار : سايت مرکز ضايعات نخاعی جانبازان

  4. مقاله : تغذيه در بيماران نخاعی - گفتگو با رضا حسينی - روزنامه جام جم دوشنبه 11- ارديبهشت ماه 1385

  5. مقاله : تغذيه افراد نخاعی - گفتگو با پروفسور ، ژوزف تامی جی ، فوق تخصص تغذيه در کاليفرنيا - برگرفته از اينترنت

 

 

 

   

 

 

بازگشت به صفحه اصلی  

 

 

 

 

 

 

 

 

براي اطلاع از به روز رساني سايت  مشترك  شويد

 
 





Powered by WebGozar

 

مرکز ضايعات نخاعی جانبازان

 مهرماه  هزار سيصد و هشتاد و چهار

info@isaarsci.ir

Copyright © 2005  Isaarsci  Website . All rights reserved