رانندگی  افراد دارای ضایعه نخاعی

 

   
   

www.isaarsci.ir

   

 

 

 

 

توانائی رانندگی در افراد ناتوان ، ودراختیار داشتن وسيله نقليه مناسب و شخصی جهت جابجائی ، از موضوعات مهم بازتوانی محسوب می شوند.

چرا که اين موضوع می تواند بر روی مسائلی از جمله اشتغال، زندگی اجتماعی، اوقات فراغت و مسايل خانوادگی و غيره تاثير زيادی داشته باشد.

رانندگی :

اگر شخص مبتلاء به آسيب نخاعی تصميم داشته باشد که رانندگی کند، بايستی قبل از هر چيز با پزشک خود يا متخصصين کار درمانی مشاوره نمايد . با اين کار مشکلاتی را که احتمالا" مانع از رانندگی ايمن می شوند، شناسائی می گردند.

عوامل زيادی می توانند بر روی قدرت يادگيری و رانندگی و يا بازآموزی فرد مبتلا به آسيب نخاعی موثر باشند . از جمله این عوامل می توان به مواردزیراشاره نمود:

·         سطح عملکرد فرد

·         قدرت فيزيکی بدن

·         کنترل حرکت

·         عملکرد تنه فوقانی و اندامهای تحتانی

·         اسپاسم

·         خستگی

·         داروهای مصرفی

·         میزان حفظ تعادل و کنترل تنه

·         میزان تمرکز حواس

·         مشکلات ادراکی

·         مشکلات بينائی

·         زمان عکس العمل

·     مهارت دستی و ميزان توانائی فرد در کار با کنترل ها و کليدها

آزمون رانندگی و اخذ گواهينامه :

بعد از ضايعه نخاعی بايد توانائی شخص جهت يادگيری يا از سرگيری رانندگی بطور دقیق مورد ارزیابی قرار گیرد. بنابراین بعد ازاینکه مشاوره با پزشک یا متخصصین کار درمانی انجام شد، چنانچه شرایط فرد مناسب باشد ، وی جهت آزمون رانندگی معرفی می شود. ارزيابی فرد در آزمون نيز، مشتمل بر يکسری آزمون های تئوری و عملی است که طی آن ميزان آمادگی فرد جهت از سرگيری رانندگی معين شده و مواردی که نياز به اصلاح دارند نیز مشخص می گردند.

 چنانچه نياز باشد در وسيله نقليه اصلاحاتی صورت پذيرد لازم است که يکسری آموزشهايی به فردنخاعی ارائه شود و سپس آزمون تئوری یا عملی  رانندگی انجام گيرد. افرادی که دارای گواهينامه بوده اند نياز نيست ، مجددا" آزمون تئوری را انجام دهند. بعد از موفقيت در آزمون عملی، گواهينامه فرد مطابق با قوانين اداره راهنمايی رانندگی صادر خواهد شد.

اکثر بخش های کار درمانی ( در کويزلند ) ليست کاملی از آموزشگاههای رانندگی مربيان مربوطه و متخصصين اصلاحات وسيله نقليه را در اختيار دارند.

انتخاب وسيله نقليه برای رانندگی :

1.   در موقع خريد ( تهيه ) خودرو، بسته به نيازهای فرد و سطح توانايی او بايد يکسری عوامل مورد نظر قرار گيرد.

2.   چنانچه تعبيه کنترلهای دستی در خودرو مورد نياز باشد، در موقع انتخاب خودرو ، پيشنهاد می شود که فرد نخاعی از تجربيات ساير افراد ناتوان که رانندگی می کنند و همچنين از نظرات متخصصين کاردرمانی استفاده نمايد.

      3 .   استفاده از دنده های اتوماتيک

      4 .   استفاده از فرمانهای مخصوص ( برای افراد کوادری پلژی ضروری است و برای افراد پاراپلژی نیز توصيه می شود).

       5 .   بطورکلی استفاده از ترمزهای کمکی توصيه می شود .

       6 .    استفاده از سيستم تهويه مطبوع در محيط خودرو ( برای افراد کوادری پلژی ضرورت دارد ) .

        7 .  درهای خودرو بايستی به نحوی باز و بسته شو ند که فضای کافی جهت ورود و خروج فرد وجود داشته باشد. ( بنابراین لازم است قبل از خريد خودرو، بطور عملی نحوه سوار وپیاده شدن فرد و جابجائی صندلی چرخدار وی مورد آزمايش قرار گيرد ). معمولا" ماشينهای دو در، درهای پهن تری نسبت به ماشينهای چهاردردارند. بعضی وقتها نيز می توان لولاهای در خودرو را به نحوی تغيير داد که فضای بيشتری جهت ورود و خروج ايجاد شود.

       8 .   آينه های خودرو بايستی دو طرفه و با قابليت تنظيم باشند.

        9 .   نصب تلفن يا بی سيم های راديوئی و استفاده از تلفن های همراه جهت موارد اضطراری مفيد است.

       10 .  استفاده از دستگاههای کنترل سرعت، شیشه های برقی، قفل مرکزی و از اين قبيل تجهيزات نيز بسياری ايده آل است.

هر تغييری که در خودرو داده شود لازم است با استانداردهای مربوطه  مطابقت داشته باشد .

 هر وسيله نقليه ای که برای افراد ناتوان تغيير و مناسب سازی می شود ، بايستی به نحوی باشند که اشخاص سالم نيز بتوانند با آن رانندگی کنند.

تنظيمات ازهر نوعی بايد متناسب با وضعيت افراد باشد و گواهينامه مربوطه نيز باتوجه به وضعیت افراد صادر گردد.

اکثر کنترلهای دستی نصب شده روی خودروها از نوع اهرمی هستند  (که هل دادن آن به سمت جلو باعث ترمز و عقب کشيدن آن باعث سرعت   می گردند ) .

همچنين انواع ديگری از کنترلها و تجهيزات وجود دارند که می توانند در خودروها مورد استفاده قرار گيرند ( از جمله : اهرمهای کششی جهت برف پاک کن ها، چراع خطرها، تنظيمات فرمان ، صندلی ها و وسايل بارگيری صندلی چرخدار و غيره ) .

تغییرات واصلاحات مورد نياز برروی خودرو ها درمراکز خاصی اجرا می گردد وعلاقمندان می توانند ليستی از مراکز مذکور را در اختيار داشته باشند برای کسب اطلاعات بيشتر بايد با متخصصين کار درمانی مشاوره شود.

****

منابع: 

کتاب " راهنماي  آسيب نخاعي - بخش "رانندگی وجابجائی افراد نخاعی" -ترجمه :  مهندس عباس کاشی -- انتشار در سایت مرکز ضایعات نخاعی جانبازان  -اردیبهشت  1386

-ناشر:   Handbook of Spinal Cord Injury QSCIS-  

 

 

 

 

   

 

 

بازگشت به صفحه اصلی  

 

 

 

 

 

 

 

 

براي اطلاع از به روز رساني سايت  مشترك  شويد

 
 





Powered by WebGozar

 

مرکز ضايعات نخاعی جانبازان

 مهرماه  هزار سيصد و هشتاد و چهار

info@isaarsci.ir

Copyright © 2005  Isaarsci  Website . All rights reserved