نکات قابل توجه در فعاليت جنسی در افراد ضايعات نخاعی 

 

   
   

www.isaarsci.ir

   

 

 

 

 

مسائلی که در فعاليت های جنسی بايد مدنظر قرار بگيرد عبارتند از :

  1. بر طرف کردن مشکلات مثانه و اجابت مزاج :

از آنجا که رشته های عصبی باعث تحريک مثانه و دفع مدفوع می گردند و اين اعصاب در همان سطحی قرار دارند که مرکز فعاليت های جنسی وجود دارد. بعضی مواقع تحريک يک عصب ممکن است منجر به تحريک اعصاب مجاور نيز گردد و در اثر تحريک جنسی و مقاربت ، مشکلات روده ای و ادراری ايجاد شود لذا توصيه می گردد قبل از عمل مقاربت نسبت به تخيله مثانه و دفع مدفوع اقدام نمائيد. چنانچه از سوند استفاده می نمائيد قبل از عمل مقاربت به نکات زير دقت نمائيد.

الف ) در زنان : اگر از سوند فولی استفاده می کنيد در هنگام عمل مقارت می توانيد سوند را خارج نکنيد در اين حالت سوند را توسط چسب از مسير مقاربت خارج کنيد ( لوله سوند را به ناحيه شکم و يا لگن نصب نمائيد و مطمئن باشيد که دفع ادرار با مشکل مواجه نيست ) .

ب ) در مردان : لوله سوند را در امتداد آلت تناسلی قرار داده و توسط کاندوم روی آن را بپوشانيد و دفع ادرار خود را کنترل نمائيد. اگر قصد داريد سوند خود را خارج کنيد. اين کار بايد با رعايت مراحل کامل بهداشتی انجام گيرد و بلافاصله پس از عمل مقاربت سوند جديد را ضمن رعايت اصول استريل نصب کنيد. زيرا تاخير در نصب سوند ممکن است منجر به پر شدن مثانه و ايجاد عوارض اتونوميک ديس رفلکسی گردد.

2.  انقباض عضلات : انقباض ناگهانی شديد و غير ارادی يک يا چند عضله که با درد و اختلال در کار عضلات همراه است. غالب افراد ضايعات نخاعی درجاتی از اسپاسيتی را دارند. وجود اسپاسم می تواند در فعاليت های جنسی اختلال ايجاد نکرده و نيازمند درمان نباشد و يا اين که وضعيت فرد را چنان مختل  نمايد که بيمار بر خلاف سابق که می توانسته مستقل عمل کند برای فعاليت های خود نيازمند کمک ديگران باشد. در صورتی که انقبابض عضلانی عملکرد روابط جنسی شما را با مشکل مواجه می سازد می توانيد قبل از انجام عمل مقاربت از داروهای ضد اسپاسم که توسط پزشک معالج تجويز گرديده استفاده نمائيد. تحقيقات و بررسی ها نشان داده است که بعضی از افراد در هوای گرم کمتر به اسپاسم مبتلا   می گردند لذا توصيه می شود قبل از انجام عمل مقاربت دمای اطاق را قدری افزايش داده و يا از جوراب هايی که پاها را گرم نگاه می دارد استفاده کنيد.

3. اتونوميک ديس رفلکسی ( هيپر رفلکسی )

چنانچه ضايعات نخاعی بالای سطح T6 باشد ممکن است فعاليت های جنسی شما همراه با ديس رفلکسی باشد و اين بدين معنی نيست که شما نبايد فعاليت جنسی داشته باشيد. شما می توانيد با انتخاب و آزمايش حالت های مختلف، موضع مناسبی را انتخاب و زمانی که به حالت مطلوب دست یافتيد عمل مقاربت را انجام دهيد. ( مثلا" سر خود را از تخت خواب قدری بالاتر قرار دهيد و يا در صورت بروز مشکل فعاليت جنسی خود را لحظه ای قطع کنيد ). تصور نکنيد که تنها هيپر رفلکسی عامل ايجاد مشکلات جنسی خواهد بود. مشکلات مثانه و يا اجابت مزاج از ديگر عوامل ايجاد کننده مشکلات جنسی قلمداد می گردند. پس لازم است بدانيد که هيپررفلکسی يک تهديد جدی است که به شما اطلاع می دهد بدنتان با چه مشکلی مواجه است و برای رفع آن چه اقداماتی را بايد انجام دهيد.

هر عاملی که منجر به ايجاد درد می شود و ممکن است باعث هيپررفلکسی شود را جدی تلقی کرده و اقدامات لازم را در زمینه کاهش و يا بر طرف کردن آن انجام دهيد. علائم زير را جدی تلقی کنيد :  تعريق صورت، بازوها و قفسه سينه ( در بالای سطح ضايعه ) ، قرمزی پوست صورت، بازوها و قفسه سينه ( در بالای سطح ضايعه)، سردردهای شديد، افزايش ناگهانی فشار خون ، گرفتگی بينی، تار شدن ديد چشمها، کاهش ضربان قلب، مشاهده يک يا چند علامت فوق می تواند نشان دهنده وجود مشکل باشد که ضرورت دارد اقدامات زير را انجام دهيد.

لباس های تنگ و چسبان را از تن خود خارج کنيد. سعی کنيد به طريقی روی تخت بنشينيد.

با استفاده از سوند اقدام به تخليه ادرار نماييد. ( اگر از سوند دائم استفاده می کنيد ضمن چرخش ( فشار ملايم ) لوله سوند از دفع ادرار اطمينان حاصل کنيد و در صورت وجود هر گونه مشکل در دفع ادرار ضمن رعايت اصول بهداشت نسبت به تعويض سوند اقدام کنيد ) .

اگر احساس خوب و مناسبی نداريد سعی کنيد نسبت به انجام عمل اجابت مزاج اقدام نماييد. برای اين کار بهتر است ضمن استفاده از دستکش يکبار مصرف و با مايع نرم کننده مدفوع خود را خارج کنيد اگر بنا به هر دليلی شخصا" قادر به انجام اين کار نيستيد می توانيد از ديگران کمک بگيريد. در صورتی که با انجام مراحل ياد شده هنوز احساس مناسبی نداريد ضرورت دارد سريعا" به مرکز درمانی مراجعه تا در اين زمينه بررسی بيشتری معمول گردد و در صورت نياز تحت مراقبت های پزشکی قرار گيريد زيرا امکان وجود عارضه ، هيپر رفلکسی بسيار زياد است و شما نيازمند دريافت داروهای کنترل کننده فشار خون و .... هستيد.

4 . تغييرات وضعيت بدن : نسبت به سطح ضايعه ،قسمت هايی از بدن فاقد حس و حرکت خواهد بود لذا بايد بدانيد که در هنگام مقاربت چه حالتی برای شما مناسب و چه شرايطی برايتان نامناسب است اگر قصد داريد روی ويلچر حرکات جنسی را انجام دهيد سعی کنيد هر عاملی که موجب تحرک و جنبش بيشتر شما می شود را تقويت کنيد، مانند قرار دادن بالش و يا گذاشتن تجهيزات کمکی خود را جهت يک ارتباط مطلوب با شريک جنسی آماده نماييد.

5 . تجويز دارو : اکثر داروهای تجويز شده می تواند عوارضی را روی ميل جنسی ايجاد کند. داروهايی مانند: داروی ضد اسپاسم، داروی کنترل کننده فشار خون، داروی قلبی، ضدافسردگی و .....

6 . افسردگی : بسياری از افراد پس از ابتلا به ضايعه نخاعی تجربه افسردگی را دارند . در زمان داشتن افسردگی ميل جنسی کاهش می يابد و فرد تمايلی جهت انجام رابطه جنسی ندارد. اگر احساس می کنيد که اکثر اوقات دچار افسردگی می شويد بهتر است با پزشک خود مشورت کرده و يا با افرادی که به شما روحيه می دهند هم جهت شويد.

***

منبع : مقاله " نکات قابل توجه در فعاليت جنسی در افراد ضايعات نخاعی "- تهیه کننده : دکتر سید علی محمد یکتا مرام  - دفترامورتوانبخشی معلولین جسمی حرکتی و حسی -سازمان بهزیستی کشور

  

 

 

 

   

 

 

بازگشت به صفحه اصلی  

 

 

 

 

 

 

 

 

براي اطلاع از به روز رساني سايت  مشترك  شويد

 
 





Powered by WebGozar

 

مرکز ضايعات نخاعی جانبازان

 مهرماه  هزار سيصد و هشتاد و چهار

info@isaarsci.ir

Copyright © 2005  Isaarsci  Website . All rights reserved