گفتگوي با پروفسور ژوزف تامي جي ، فوق تخصص تغذيه در کاليفرنيا در خصوص تغذيه افراد نخاعي

 

   
   

www.isaarsci.ir

   

 

 

 

 

توجه به تغذيه بيماران نخاعي تضمين سلامت آنهاست !
ايسنا ، علوم پزشکي ايران - تامين نيازهاي خاص تغذيه اي در بيماراني که از ناحيه نخاع دچار ضايعه شده اند ، علاوه بر جلوگيري از پيشرفت و وخامت اختلال نخاعي آنها ، از ابتلا به زخم بستر ، عفونت هاي مکرر و بروز خستگي و ضعف نيز جلوگيري مي کند.
از آنجا که شمار بيماران نخاعي ، با توجه به جنگ تحميلي در کشور ما بيش از ساير کشورهاست و با توجه به اهميت تغذيه در اين بيماران ، گفتگويي با پروفسور ژوزف تامي جي ، فوق تخصص تغذيه در کاليفرنيا صورت گرفته است که مي خوانيد :


- به عنوان سوال اول ، ضايعه نخاعي را تعريف کنيد ؟

ضايعه نخاعي عبارتست از آسيب به طناب نخاعي که مي تواند به دنبال حوادث طبيعي ، تصادفات ويا ضايعات ورزشي ايجاد شود. اکثر افرادي که نخاع آنها آسيب ديده ، دچار فلج اندامهاي تحتاني هستند و قادر به تكان دادن پاهاي خود نيستند . به علاوه بعضا اختلالاتي در عملکرد روده ، مثانه و عضلات شکمي نيز وجود دارد ؛ لذا اغلب بيماران نخاعي از سوء‌ تغذيه دائمي نيز رنج مي برند.


- تغذيه چه ارتباطي با ضايعه نخاعي دارد ؟!

اين سوال را بايد از چند جهت مورد بررسي قرار داد . قبل از هر چيز بايد به بيماراني توجه کرد که در دوره رشد و بلوغ هستند. اگر اين گروه از افراد ، حمايت تغذيه اي کافي دريافت کنند خيلي ديرتر از موعد ،‌ توده فعال سلولي بدن خود را از دست مي دهند و يا حتي از پيشرفت ضايعه در نخاع آنها جلوگيري مي شود.
همچنين افراد بالغي که دچار آسيب نخاعي شده اند ، عموما از اختلالاتي مثل زخم بستر ، ‌عفونت هاي مکرر ، ضعف و خستگي عمومي و سوء تغذيه شکايت دارند که تمامي اين علائم ناشي از توقف عملکرد اندامهاي تحتاني و اعصاب آنهاست . اگر سيستم تغذيه اي اين افراد به درستي طراحي شود ، به راحتي 90 درصد اختلالات مزبور از بين مي روند


- در تغذيه بيماران نخاعي ، به چه نکاتي بايد توجه کرد ؟

قبل از بيان نکته هاي ضروري ،‌ مايلم توصيه کنم که حتما جهت تغذيه اين گروه بيماران ، از يک متخصص با تجربه کمک گرفته شود. حتي در صورت امکان ، کمک گرفتن از يک تيم درماني، بسيار موثر خواهد بود.
اما نکاتي که بايد مورد توجه قرار بگيرند :
1 - درصورت امکان در 24 ساعت اول بعد از بستري بيمار ، به منظور ارزيابي وضعيت تغذيه اي بيمار ، محاسبه درصد پروتئين و انرژي وي ، زمان بندي تغذيه و چگونگي تغذيه براي به حداقل رساندن تحليل ذخاير بدن بايد سريعا صورت گيرد.
2 - تغذيه بيماران نخاعي بايد به دفعات و بصورت تدريجي انجام شود . تا نيم ساعت قبل از غذا مجاري تنفسي پاک گردد و تا حداقل 30 دقيقه بعد از غذا ، ‌فيزيوتراپي قفسه سينه انجام نشود.
3 - هر ساعت تاخير در تغذيه بيمار ، باعث بدتر شدن وضعيت وي و پاسخ ضعيف بدن او به حمايت هاي درماني و مراقبتي مي شود.
4 - تامين مايعات کافي و پيشگيري از دهيدراتاسيون ( از دست دادن آب ) ، حفظ تعادل الکتروليت هاي بدن ، محاسبه ميزان انرژي مورد نياز با توجه به سطح و شدت ضايعه و ساير عوامل فردي و محاسبه پروتئين به منظور بازگرداندن و حفظ تعادل نيتروژن ، جزء اهداف اوليه مراقبت هاي تغذيه اي بايد قرار گيرد.
5 - در بيماران مبتلا به فلج اندام تحتاني ،‌5/1 تا 7/1 گرم پروتئين به ازاي هر کيلوگرم وزن بدن تعيين شده است ؛ البته توجه به اين نکته حائز اهميت است که در صورت وخامت ضايعه اين ميزان ، 2 تا 5/2 گرم افزايش مي يابد.
6 - عدم توجه به تعادل پروتئين و انرژي در افراد نخاعي ، بعد از 2 تا 3 هفته منجر به از دست رفتن 30 درصد توده عضلاني بدن مي شود و اين امر بيمار را در معرض خطر مرگ قرار مي دهد.
اطرافيان بيمار توجه داشته باشند که تشويق وي به غذا خوردن مرتب و سر وقت ، مهمترين وظيفه اين افراد است زيرا بيماران نخاعي قبل از هر چيز ، اشتهاي خود را نسبت به غذا از دست مي دهند.
در نهايت يکي از نگراني هاي شخص من در مورد بيماران نخاعي ، اضافه وزن آنها در بلند مدت است ؛ زيرا چنين افرادي هم مي توانند در خطر کاهش وزن شديد و هم در معرض افزايش وزن قرار گيرند ، اما وجود اضافه وزن ، در مورد آنها خطر جدي محسوب مي شود و مي تواند مشکلات بيشتري را براي بيمار ايجاد کند. پس نسبت به کنترل مناسب وزن در آنها نيز بايد اقدام کرد. همه ما بايد به اين نکته ايمان بياوريم که ادامه زندگي در بيماران نخاعي در گرو تغذيه مناسب آنهاست.

****

منبع : مقاله " توجه به تغذيه بيماران نخاعي "-مصاحبه  با  پروفسور ژوزف تامي جي ، فوق تخصص تغذيه در کاليفرنيا- ايسنا ، علوم پزشکي ايران

برگرفته از سايت  http://www.niksalehi.com/news/archives/001840.php

 

 

 

 

 

 

بازگشت به صفحه اصلی  

 

 

 

 

 

 

 

 

براي اطلاع از به روز رساني سايت  مشترك  شويد

 
 





Powered by WebGozar

 

مرکز ضايعات نخاعی جانبازان

 مهرماه  هزار سيصد و هشتاد و چهار

info@isaarsci.ir

Copyright © 2005  Isaarsci  Website . All rights reserved