زندگی خوب و سالم با پيشگيری از زخمهای فشاری

 

   
   

www.isaarsci.ir

   

 

 

 

 

 

 

 

زخمهای فشاری :

زخمهای فشاری يکی از مشکلات بزرگ افراد مبتلا به ضايعه نخاعی ( SCI ) هستند. عقيده بر اين است که می توان بطور کامل از بروز اين زخمها پيشگيری کرد. در افراد سالم ،مغز پيغامهائی را از اعضاء ، عضلات و پوست دريافت می کند مثل پيامهائی که در اثر تماس با اجسام خيلی سرد يا داغ ارسال می شود يا پيامهای احساس ناراحتی و غيره . با توجه به اينکه انتقال اين پيامها بطور غير ارادی و غريزی صورت می گيرد، بدن نسبت به اين پيامها بصورت خودکار واکنش نشان می دهد. اگر فرد احساس سوختگی کند، سريعا" دست خود را از اجسام داغ و سوزاننده دور خواهد کرد يا مثلا" اگر لباس فرد طوری باشد که برای او ناراحتی ايجاد کند فرد سعی خواهد کرد آن را مطابق با راحتی خود تنظيم کند. اما بعد از ضايعه طناب نخاعی، احساس فرد نسبت به عوامل مختلف کم می شود و گردش جريان خون نيز کاهش می يابد. با اين وضعيت پوست بدن شخص، ديگر قادر نيست مانند قبل از ضايعه، خود را بازسازی کند. همچنين پوست نمی تواند در مقابل فشارهای وارده مقاومت نشان دهد.

برای پيشگيری از زخمهای فشاری، فرد بايستی يکسری تمرينات منظم برای کاهش فشارهای وارده به بدن را داشته باشد، بطوری که مطمئن باشد، مناسبترين روش های کاهش فشار را انتخاب نموده است. بطور کلی رژيم غذايی و سطح فعاليت فرد نقش مهمی را در پيشگيری از زخمهای فشاری دارند.

پوست بدن جهت تغذيه و بازسازی سلولهای خود به مقدار معينی ويتامين و مواد معدنی نياز دارد. لذا ضروری است که فرد رژيم غذائی متعادلی داشته باشد. يک رژيم غذائی متعادل حاوی ميوه،سبزيجات، نان، حبوبات و سيب زمينی و مقدار معينی شير و  فراورده های لبنی، گوشت، ماهی و نبشن جات است .ضمن اينکه مصرف نان و  چربی بايد محدود گردد چرا که می تواند منجر به افزايش وزن بدن شود.

بايستی به منظور حفظ خاصيت ارتجاعی پوست، روزانه ميوه جات و سبزيجات حاوی ويتامين C مصرف شود.

از جمله اين مواد خوراکی می توان به عصاره انواع مرکبات، کلم بروکلی، توت فرنگی و گوجه فرنگی اشاره کرد. مصرف مقدار کافی از غذاهای غنی از پروتئين مثل گوشت و پنيربه بهبودی پوست فرد کمک زيادی خواهد کرد. لذا اگر فردی زخم فشاری داشته باشد، بايستی مصرف مواد پروتئينی را افزايش دهد. مخصوصا" اگر زخم بدن فرد نياز به تخليه داشته باشد، نياز به مصرف پروتئين افزايش می يابد.

افراد دارای زخم فشاری نياز دارند که غذاهای غنی از فيبر مثل ميوه های تازه، نان گندم و حبوبات و سبزيجات مصرف نمايند. چرا که مصرف مواد غذايی فيبردار ضمن تنظيم حرکات روده ، فرد را در کنترل برنامه غذايی کمک می کند. اين مسئله خيلی مهم است چرا که اغلب عدم کنترل غذائی می تواند باعث ضعيف شدن پوست و زخم آن شده و فرد در معرض خطر زخمهای فشاری قرار دهد.

يکی از عوامل مهم ديگر در پيشگيری از زخمهای فشاری تمرينات بدنی است. فرد بايستی بطور منظم تمرينات خود را داشته باشد تا گردش جريان خون به خوبی برقرار و حالت طبيعی پوست حفظ شود. ضمن اينکه وزن بدن نيز در سطح سلامت باقی بماند.

داشتن اضافه وزن، فشار روی قسمتهای استخوانی بدن را افزايش می دهد و می تواند زمان بهبود زخمها را طولانی تر کند. اين مسئله نيز به کاهش عروق خونی در بافتهای چربی مربوط می شود که در نتيجه آن پوست مواد مغذی مورد نياز را به ميزان کمتری جهت بهبود زخمها دريافت می کند.

فرد مبتلا به ضايعه طناب نخاعی بايد برنامه منظم مناسبی را برای تمرينات ورزشی خود داشته باشد. ممکن است فرد اختصاصا" به ورزشهائی مانند يوگا، شنا يا يک رشته ورزشی علاقمند باشد. بهر حال در برنامه تمرينات ورزشی لازم است که فرد از تاثير تمرينات روی بدن خود آگاهی داشته باشد. اگر اثرات تمرين با درد همراه باشد، اين مسئله حاکی ازاصطکاک يا فشار زياد روی اعضاء بدن است. لذا اين مسئله نبايستی ناديده گرفته شود چرا که در غير اینصورت ممکن است تمرينات بدنی منجر به سوختگی ، رگ برگ شدن، شکستگی يا زخمهای فشاری وآسيبهاي ديگر گردند.

همچنين کم وزنی نيز ممکن است باعث ايجاد فشار روی قسمتهای استخوانی بدن شود، چرا که بدن اين افراد دارای لايه های بافتی ( عضله و چربی ) کمتری هستند. شخص کم وزن ممکن است دچار سوء تغذيه نيز باشد و ويتامين و مواد معدنی کافی و مورد نياز بدن خود را دريافت نکند لذا در حفظ سلامت و بهداشت پوست بدن با مشکلات بيشتری مواجه می شود.    

****

منبع :  مقاله  "  زندگی خوب و سالم با پيشگيری از زخمهای فشاری   "نويسنده : یوون کينيو، کارشناس مرکز اطلاعات بهداشتی انجمن ضايعات نخاعی انگلستان- ترجمه : عباس كاشي - مجله فوروارد ( Forward  )-انتشار يافته  توسط انجمن ضايعات نخاعي ( Spinal  injuries  association)-آپريل 2006- شماره  72-       www.spinal.co.uk



 

 

 

 

   

 

 

بازگشت به صفحه اصلی  

 

 

 

 

 

 

براي اطلاع از به روز رساني سايت  مشترك  شويد

 
 





Powered by WebGozar

 

مرکز ضايعات نخاعی جانبازان

 مهرماه  هزار سيصد و هشتاد و چهار

info@isaarsci.ir

Copyright © 2005  Isaarsci  Website . All rights reserved