تغذيه مناسب برای افراد ضايعه نخاعی حياتی است 

 

   
   

www.isaarsci.ir

   

 

 

 

 

 

آيا می دانيد از زمانی که دچار ضايعه نخاعی می شويد داشتن تغذيه مناسب اهميت ويژه ای پيدا می کند ؟

ما نمی خواهيم در مورد چيزهايی که عموم مردم درباره آنها صحبت می کنند ، مانند اينکه اگر شير بخوری قوی و بزرگ خواهی شد حرفی بزنيم بلکه می خواهيم در اين مورد که چگونه رژيم غذايی شما می تواند بر ضايعه نخاعی و عوارض آن اثر بگذارد ، صحبت کنيم . پس برای داشتن انرژی و شادابی بيشتر به شما توصيه می کنيم مطلب زير را با دقت مطالعه فرماييد.

برای داشتن انرژی لازم جهت انجام فعاليت های روزمره و بهداشت اندامها و ارگانهای مختلف بدن و عملکرد بهتر آنها و بطور خلاصه سر زندگی و احساس رضايت ، تغذيه نقش مهمی را ايفا می کند. در ابتداء مروری داريم بر برنامه هايی که به انتخاب موادغذايی توسط خود شما ارتباط دارند.

  • برنامه بهداشت مثانه :

شما بايستی برای عملکرد بهتر مثانه و پيشگيری از عفونت روزانه 3-2 ليتر مايعات مصرف کنيد. برای آنکه از نوشيدن يک نوع مايع خسته نشويد بهتر است انواع مختلف و متنوع مايعات را بنوشيد.

  • برنامه بهداشت روده :

برای انجام بهتر و راحت تر عمل دفع علاوه بر نوشيدن مايعات ، بايستی غذاهای پر حجم مانند ميوه ، سبزی ها و نان های کامل گندم مصرف کنيد.

  • برنامه بهداشت پوست :

باتوجه به اينکه بهبود خراشيدگی ها و کبودی ها و ساير مشکلات پوستی در مقايسه با پيش از زمان ضايعه نخاعی به مدت بيشتری زمان نياز دارد ، بنابراين شما برای بهبود کامل بافت پوست ، بايستی از پروتين ها و ويتامين ها استفاده کنيد. داشتن رژيم غذايی متعادل ، احتمال عفونتهای پوستی را هم کاهش می دهد.

  • برنامه فعاليتهای روزمره :

فعاليتها و کارهای روزانه شما ، مقدار زيادی انرژی مصرف می کند. پروتئين از جمله مواردی است که بطور مستمر انرژی لازم شما را تامين خواهد کرد. بر خلاف عقايد رايج ، که يک تکه شيرينی بهترين غذا برای رساندن انرژی زياد به شماست ، اين نظر درست نيست چرا که تمامی شکر موجود در شيرينی فقط برای چند دقيقه اول انرژی بدن را تامين می کند.

  • چه غذاهايی بايد خورد ؟

رژيم غذايی روزانه هر فرد بايد شامل گروه های اصلی غذايی باشد.  می توان با انتخاب غلات ، سبزی ها و ميوه ها به مقدار بيشتر ، لبنيات کم چرب ، گوشت بدون چربی ، ماهی و ماکيان در حد اعتدال و نيز مصرف مقدار کمی چربی و شکر ( قندهای ساده ) به اين راهنمای رژيمی جامه عمل پوشاند.

- گروه نان و غلات ، برنج و ماکارونی تامين کننده کربوهيدرات های پيچيده و فيبر غذايی است.

- گروه ميوه و سبزی ها تامين کننده فيبر ، ويتامين ( C,A) اسيدفوليک و مواد معدنی ضروری است.

- گروه شير منبع غنی و مهمی از کلسيم ، ويتامين D  پروتئين و ساير مواد مغذی است.

- گروه گوشت به تامين پروتئين و مواد معدنی مثل روی ، آهن در ويتامين B12 کمک می کند.

****

منبع : كتاب " چگونه  با ضايعه نخاعی  خود مواجه شويم ؟ "  ترجمه : فاطمه قمشی - برگرفته از مجله پويش نوين پاييز 82

 

 

 

 

 

 

بازگشت به صفحه اصلی