www.isaarsci.ir

   
   

 

 

ایمنی  بیمار آسیب نخاعی  درداخل و خارج از مراکز توانبخشی

 

 
افسانه موسوی

 سایت مشاوره اینترنتی آسیب نخاعی   www.hscc.ir

 

         پست الکترونیک برای  تماس و تبادل نظر

 a.moshaver@live.com

   

 

 

 

مجموعه  مقالات  پنجمین کنفرانس اینترنتی  توانبخشی در آسیب نخاعی  - تیرماه   1393

 

 

 

   
   

 

  ا

مقدمه


ایمنی و امنیت از موضوعات مهم زندگی امروزی محسوب می شوند . ما امروزه در مورد ایمنی رانندگی ، ایمنی حریق ، ایمنی کودکان ، ایمنی در منزل و محل کار صحبت های زیادی می کنیم . اما یک مسئله ایمنی وجود دارد که اغلب کمتر به عموم مردم اطلاع رسانی می شود و در واقع یک نگرانی مهم روزمره برای همه ما محسوب می شود . این موضوع " ایمنی بیمار " است - چیزی که بیمارستان های توانبخشی معروف دنیا از جمله مرکز توانبخشی Bryn Mawr آن را به عنوان یک اولویت در نظر گرفته اند .

منظور از ایمنی بیمار چیست ؟


ایمنی بیمار بدین معنی است که اطمینان حاصل شود که کلیه فرآیندهای درمان ، استفاده از داروها و خدمات پزشکی که بیماران در مراکز توانبخشی دریافت می کنند ، متناسب با نیازهای آنان بوده و در واقع مناسب ترین آنهاهستند . ضمن اینکه همه مراجعین باید از تخصص و تجربه کاری پزشکان و متخصصان مراقبت های بهداشتی اطمینان خاطرداشته باشند . از سوی دیگر فعال بودن ، الزام و آگاهی همراه و مراقب فرد ( که معمولا" همسر او می باشد ) و مشارکت دادن او در تیم مراقبتی بیمار نیز می تواند کمک کند تا مراکز توانبخشی و درمانی به بهترین نحوممکن خدمات و کمک های خود را به بیمار ارائه دهد .

در این مقاله به برخی از نکات مهمی که می توانند به ایمنی مراجعه کنندگان به مراکز توانبخشی کمک نماید اشاره شده است :


1- یکی از اعضاء خانواده خود یا یک فرد صلاحیتدار را به عنوان نماینده خود تعیین کنید :
اگر در مورد توانایی خود برای پرس وجو و یا تصمیم گیری ها نگرانی دارید ، بهتر است یکی از اعضای خانواده خود و یا یک شخص واجد شرایطی را که مورد اعتماد شما است ، را به عنوان وکیل خود تعیین کنید . البته باید مطمئن باشید که فرد انتخابی ، اولویتهای مراقبتی و نیازهای شما را در مورد احیاء و حمایت از زندگی به خوبی درک می کند .

2- قبل از هر اقدامی ، مراکز وبخش های با کیفیت و واجد شرایط را شناسایی کنید :
همیشه برای مراقبت خود در بیمارستان ، درمانگاه ، مرکز جراحی ، مرکز توانبخشی یا دیگر سازمان بهداشتی و درمانی برنامه ریزی قبلی داشته باشید و علیرغم وجود استانداردهای کیفی و ایمنی موجود ، یک ارزیابی دقیق از محل به عمل آورید .

3- مراقبین و کادر درمانی خود را بشناسید :
تمامی کارکنان بهداشتی درمانی که درگیر مراقبت از شما هستند ، باید هنگام ورود به اتاق شما خود را معرفی کنند - آنها باید یک کارت شناسایی مشخص داشته باشند و اطمینان پیدا کنید از هر کسی که بخواهید باید نقش خود را در مراقبت از شما توضیح دهد .

4- از وضعیت خودتان کاملا" آگاهی پیدا کنید :
از پزشک یا پرستار خود بخواهید که وضعیت و درمان تجویز شده برای شما را توضیح دهد . جنبه های مهم را یادداشت کنید .


5- داروهای مصرفی خود را اعلام کنید :
هر داروئی را که مصرف می کنید ، به پزشکان ، پرستاران و مسئولان دارویی خود اطلاع دهید . این موضوع شامل کلیه داروها اعم از داروهای نسخه شده ، داروهای نسخه نشده و حتی مکمل های غذایی مانند ویتامین ها و داروهای گیاهی نیزمی باشد .

6- از روشها و روند اقدامات درمانی مربوط به خوداطلاع داشته باشید :
اگرعمل خاصی مثل عمل جراحی و از این قبیل در پیش روی دارید ، درخواست کنید که توضیح کاملی در مورد روش ها و دلایل انجام آن به شما ارائه دهند . اطمینان حاصل کنید که در مورد انجام آن بین شما و پزشکتان توافق وجود داشته باشد . بنابراین لازم است تمام آنچه که انجام خواهد شد ، کاملا" برای شما روشن و واضح باشد .

7- تمام فرمها را بخوانید :
همه فرمهای پزشکی که به شما داده می شود ، به دقت بخوانید و از پزشک یا پرستار خود بخواهید هر چیزی را که برای تان روشن نیست ، توضیح دهند. یادتان باشد تا زمانی که جزئیات چیزی برای شما واضح و روشن نشده ، آن را امضاء نکنید .

8- در مورد تزریقات داخل وریدی (IV ) خود پرس و جو کنید :
اگر قرار است برای شما از داروهای داخل وریدی (IV) استفاده شود ، از پرستار خود بپرسید که تزریق چه مدت طول خواهد کشید . اگر چیزی وجود دارد که به نظرتان به درستی انجام نمی شود ، ( مثلا" تزریق خیلی تند یا خیلی آهسته انجام می گیرد ) آن را به پرستار خود اطلاع دهید .

9- نتایج آزمایشات را درخواست کنید .
اگر بعد از انجام آزمایشات انجام شده ، نتایج آن به شما گفته نشده ، آنها را درخواست کنید . تصور نکنید فقط به خاطر اینکه به شما چیزی گفته نشده ، همه چیز خوب است .

10- در مورد داروهای تجویز شده برای خودتان ، توضیح بخواهید .
هنگامی که برایتان داروئی تجویز می شود ، از پزشک خود بخواهید که دلیل تجویز آن را برای شما توضیح دهد . زمانی که شما داروهای خود را دریافت کردید ، دوباره در مورد آنها پرس و جو کنید . نتایج آخرین پژوهش‌ها نشان می‌دهند که تنها در کشور آمریکا سالیانه 400 هزار آسیب قابل پیشگیری به دلیل اشتباهات دارویی در مراکز درمانی اتفاق می‌افتد و این آسیب‌ها چیزی حدود 5/3 میلیارد دلار خسارت به جامعه آن کشور وارد می‌کنند. طبق برآوردها یک اشتباه دارویی ساده می‌تواند چیزی در حدود 5800 دلار به هزینه‌های بیمارستانی یک بیمار اضافه کند.

11- هر گونه آلرژی وعوارض داروئی را سریع اطلاع دهید .
اطمینان حاصل کنید که پزشکان، پرستاران و مسئولان دارو ، در مورد آلرژی و عوارض جانبی داروهای تجویز شده برای شما آگاهی دارند .

 پژوهشگران متوجه 800،000 مورد آسیب وابسته به دارو در مراکز مراقبت‌های طولانی‌مدت نظیر آسایشگاه‌ها و 350000 مورد در دریافت‌کنندگان خدمات درمانی از درمانگاه‌ها و سایر مراکز شده اند. امروزه پیشرفت‌های زیادی در زمینه تجویز دارو و اجتناب از اشتباهات دارویی صورت گرفته‌ است. اما با این حال در این موارد ، حتی درصد اندکی اشتباه هم به حجم زیادی از مشکلات منجر خواهد شد.

12- مطمئن شوید که داروهای تحویل داده شده به شما ، مال خودتان باشد .
اگر نام داروئی برای شما آشنا نیست ، ازپزشک یا پرستار خود بخواهید تایید کند ، که آن دارو برای شما است .

13- مطمئن شوید که می توانید نسخه خودتان را بخوانید .
اگر پزشک تان نسخه را نوشته و خواندن آن برای شما سخت است ، از او بخواهید که آن را برای شما روشن کند . ولی متأسفانه گاهی بد خطی پزشکان می‌تواند منجر به اشتباه داروخانه یا پرسنل بیمارستان در خواندن صحیح دست‌خط پزشک و اشتباه در دادن داروی صحیح و یا دوز مناسب شود.

14- هنگام ترخیص از مرکز درمانی اطمینان حاصل کنید که داروی تحویل داده به شما درست باشد .
هنگامی که برای تهیه داروهای خود اقدام می کنید ، از داروخانه پرس و جو کنید که داروهای تحویلی به شما حتما" درست باشد . گاهی وجود تشابهات و اشکالات در شکل و بسته‌ بندی داروها ، مشکلات جدی را ایجاد کرده است . بسیاری از داروها جعبه‌ ها یا اشکال مشابهی دارند. حتی در برخی از موارد دیده شده که یک داروی خاص با غلظت‌های متفاوت دارای جعبه‌ها یا شکل‌های مشابهی است. این مسأله می‌تواند منجر به تجویز اشتباه دارو به ویژه در بیمارستان‌ها یا به هنگام مصرف شخصی دارو در منزل شود.

طی یک تحقیق که در مورد 50 مورد مرگ ناشی از تزریق اشتباه داروی لیدوکائین در بیمارستانی در کالیفرنیا انجام شد پزشکان متوجه شدند که علت این موضوع به دلیل تشابه ویال‌های لیدوکائین با غلظت‌های متفاوت بوده است . همچنین بهتر است در مورد علت مصرف داروها و عوارض جانبی احتمالی آنها نیز بپرسید .


15- مطمئن شوید که دستور طرزمصرف دارو را بخوبی فهمیده باشید .
اطمینان حاصل کنید که نحوه استفاده از دارو را به خوبی متوجه شده اید . هر گونه دستور خاص روی برچسب داروها را مجددا" مرور کنید . در خیلی از موارد بیماران دستور مصرف یا حتی طرز صحیح مصرف یک دارو را نمی‌دانند و علی‌رغم عدم آگاهی کافی ، در مورد آن سؤال نمی‌پرسند. به عنوان نمونه، برخی از بیماران مبتلا به آسم طرز صحیح استفاده از اسپری‌های درمانی آسم را نمی‌دانند و آن را به‌ طور اشتباه مصرف می‌کنند. نتیجه این عمل ، نرسیدن مقدار کافی دارو به بدن بیمار و خطر بروز عوارض بیماری خواهد بود

16- در مورد نحوه مصرف و دوز مایعات پرس و جو کنید .
اگر به شما داروی مایع داده شده ، از داروساز خود درخواست کنید که بهترین راه اندازه گیری میزان مصرف تان را برای شما توضیح دهد .

نتیجه


توجه به ایمنی بیماران پذیرش شده در مراکز توانبخشی موضوع مهمی است که کمتر به آن توجه شده است . بیماران بعد از بستری شدن در این مراکز بصورت ناخواسته دستخوش یکسری مسائل قرار می گیرند که می توانند بر روند توانبخشی تاثیر گذار باشند . دقت در تامین ایمنی بیمار طی فرایندهای درمان ، استفاده از داروها و خدمات پزشکی مراکز توانبخشی ، اطمینان به پزشکان و کادر پرسنلی مراکز و استفاده از مشارکت همراه بیمار ، همگی نقش مهمی در تامین ایمنی مطلوب بیمار و در نتیجه رسیدن به اهداف مورد نظر توانبخشی خواهند داشت .

 

منابع مورد استفاده :


- Patient Safety In and Out of the Hospital - Bryn Mawr Rehab Hospital - Important Safety Tips, Before, During and After Your Stay at Bryn Mawr Rehab - http://www.mainlinehealth.org/
- shocking medical mistakes- By John Bonifield, CNN and Elizabeth Cohen, CNN Senior Medical Correspondent June 10, 2012 -- http://edition.cnn.com
- Rehab-to-Home Discharge Guide - Family Caregiver Guide- ©2010United Hospital Fund- www.nextstepincare.org
 

 

 

 

 

   

مرکز ضایعات نخاعی بنیاد شهید و امور ایثارگران با همکاری  شبکه ملی تحقیقات  ضایعات نخاعی ایران ، مرکز تحقیقات علوم اعصاب شفا  بیمارستان خاتم الانبیا (ص) ،پژوهشکده مهندسی و علوم پزشکی جانبازان ، دانشگاه علوم  بهزیستی و توانبخشی ، انجمن معلولان ضایعات نخاعی استان تهران، مرکز تحقیقات ضایعات  مغزی  و نخاعی دانشگاه  علوم پزشکی  تهران و شرکت متد  پنجمین  کنفرانس  اینترنتی  آسیب نخاعی را با عنوان توانبخشی در آسیب نخاعی   برگزار می کند .

 

 

 

 

 

مرکز تحقیقات تروما و جراحی سینا  وابسته به دانشگاه  علوم پزشکی تهران

مركز تحقيقات مراقبت هاي پرستاري دانشگاه علوم پزشکی ایران

معاونت برنامه ریزی بهداشت و درمان  شرکت نفت

دپارتمان طب فیزیکی و توانبخشی دانشگاه تهران

بیمارستان بازتوانی و پزشکی ورزشی نورافشار

 مرکز حمایت از معلولین ضایعات نخاعی ایران

مرکز  تحقیقات توانبخشی دانشگاه ایران

مجتمع  آموزشی  نیکوکاری رعد

موسسه پیام آوران ساحل امید

 پایگاه اینترنتی معلولان ایران

سازمان بهزیستی  کشور 

مرکز ارتز و پروتز کوثر

انجمن باور

 

 
   
   

 

 

  
   

   
   

   
   

   
   

   
   

   
   

   
   

   
   

   
   

   
   

   
   

   
   

   
   

   
   

   
   

   
   

   

 

 

 

 

 

 

www.isaarsci.ir
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

مرکز ضايعات نخاعی جانبازان

 يكم مهرماه  هزار سيصد و هشتاد و چهار

info@isaarsci.ir

Copyright © 2005    Isaarsci  Website . All rights reserved

 


Invisible Stats