مجموعه پرسش و پاسخ هاي مرتبط با

  ورزش افراد دچارآسيب نخاعي

 

   
   

www.isaarsci.ir

   

 

 

 

 

 

 

مشاور ورزشي  سايت مركز  ضايعات نخاعي آقاي  اميد جهانسوز -كارشناس ارشد تربيت بدني
داراي مدرك تخصصي از حركات و ورزشهاي معلولین و ورزش درمانی ازدانشگاه لایپزیک آلمان
 
پرسش كننده : خانم 23 سال

سوال :من در بدو تولد دچار cp خفیف شده ام.

با سلام و خسته نباشید خدمت شما  .من به هنگام ورزش كردن  و راه رفتن  دچار مشکلاتی در حفظ تعادل مي شوم  و اخیرا هنگام انجام ورزشهای شتابی (دویدن) دچار گیجی و منگی ، درد نسبتا شدید  در پشت سر عدم تعادل شدید مي شوم   واز زمان کودکی تا الان در بیشتر مواقع لرزشی در دستانم هست که قابل کنترل نمی باشد . آیا راه حلی برای رفع مشکلات ذکر شده وجود دارد؟

 
  پاسخ :هر چند که اطلاعات بسیار کمی در باره وضعیت خودتان ارائه نموده اید اما توجه به موارد ذیل مي تواند براي شما  کمک كنند باشد   :

1-     برای بازگشت به شرائط مطلوب بهترین روش یعنی ورزش کردن را انتخاب کرده اید که جای تقدیر دارد .

2-   اگر از دوران کودکی در زمینه حفظ تعادل مشکل داشته اید حال نیز این موضوع برای شرائط شما طبیعی به نظر می رسد و باید با تمرینات و فعالیتهای تعادلی و توسعه حس تعادل و هماهنگی با انجام حرکتهای مناسب و ویژه آن در جهت تقویت این حس تلاش کنید و به یقین به مرور زمان شاهد توسعه تعادل خواهید بود اما یادتان باشد که نقطه شروع تمرینات شما مانند دیگر هم سن -هایتان نیست و باید مقداری از حرکات ابتدایی تر شروع کنید و به تدریج حرکات مشکل تر و طولانی تر را اجرا نمائید .

3-   در صورتی که مشکل تعادل به تازگی برایتان ایجاد شده است ممکن است در سیستم تعادل گوش میانی شما که اصطلاحا سیستم وستیبولار نیز گفته می شود اشکالی ایجاد شده است که ربطی به سابقه تولد شما ندارد و لذا باید با مراجعه به متخصص در صدد درمان برآئید .

4-   از انجام حرکتهای شتابی و ناگهانی به شدت بپرهیزید چون هم موجب آسیب می شوند و هم شما را دلسرد می کنند در حالی که اگر حرکتها را با آرامش و با آمادگی کامل قبلی تمرین و تکرار کنید به تدریج بر توان شتابی شما نیز افزوده خواهد شد .

5-     حرکتهای جدید را به آهستگی و با حوصله تمام انجام دهید و از شتابزدگی بپرهیزید .

6-   لرزش دستان شما نیز برای شرائط شما طبیعی است و باید با انجام تمرینات ورزشی قدرتی و استقامتی در جهت تقویت نیرو و استقامت عضلات آن همراه با سایر عضلات بدن اقدام نمائید .

7-   تمرین و تکرار مستمر و منظم حرکات ورزشی به ویژه فعالیتهای هوازی و نیز فعالیتهای آبی ( مانند شنا ) می تواند   در بهبود شرائط فعلی به شما کمک شایان توجه کند به شرطی که صبور باشید و خسته نشوید .

 

 
 
پرسش كننده : خانم 23 سال    

توضيح : ادامه پرسش و پاسخ  قبل است

با عرض سلام و خسته نباشید از شما تشکر میکنم به خاطر راه اندازی این سایت مفید و عالی . خیلی خوشحال شدم که سوال من را پاسخ دادین. همان طور که شما ذکر فرمودین خودم نیز فکر میکنم این مشکلم از کودکی در زمان بدو تولد به وجود آمده چون تا جایی که من اطلاع دارم به دلیل تاخیر در زمان تولد من دچار مشکلاتی بودم مثلا خیلی زمین میخوردم و کمی هم مشکلات گفتاری داشتم که با جلسات گفتار درمانی مشکلم حل شد  و همانطور که گفتم دستانم در زمان انجام کار و به خصوص نوشتن خیلی می لرزد که واقعا این امر باعث یه ترسی در من شده که از انجام خیلی از کارها صرف نظر می کنم که خودم نیز از این امر خیلی ناراحتم چون نمیتوانم همانطور که دلم میخواهد کارهایم را انجام دهم و موفق باشم و این سبب شده  اعتماد به نفسم خیلی پایین بیاد. البته من خیلی تلاش برای کنترل این امر میکنم. مشکل جدی که برایم پیش آمد پس از زمانی بود که 7 ماه پیش سرامتحان تربیت بدنی در دانشگاه هنگام دو میدانی دچار بی حسی در سر و بدن شدم بعد از این حالت تمام بدنم دچار گرفتگی عضلانی و گیجی شد  که به توصیه استادم به دکتر مغز و اعصاب مراجعه کردم MRI بدون تزریق انجام دادم که خوشبختانه هیچگونه مورد مشکوکی مشاهده نشد البته دکترم یک سری دارو دادند( نوافن ، بتاهیستین ،کپسول مولتی ویتامین ، ویتامین ب 6 ، اپی پرامین 10 میلی گرم .) که در آن موقع خوب بود البته الان خیلی حالم بهتر شده از شما خواهشمندم در موردنحوه ونوع ورزشی که برای بهبود وضع من مناسب است راهنماییم کنید؟ شما فرمودین لرزش دست برای شما طبیعی است میشه علتش را بگویید؟ و در مورد ورزشهای قدرتی و استقامت عضلات بیشتر راهنماییم کنید؟ پیشاپیش از شما متشکرم

 

 
 

پاسخ :

لرزش دست شما به خاطر آسيبي كه در زمان تولد به سيستم كنترل مركزي در سلولهاي مغز وارد شده است قابل تفسير مي باشد و لذا به اين دليل آن را طبيعي نام بردم .براي كم كردن عوارض اين حالت يعني لرزش بايد به نكات زير توجه كنيد :

1-     با تلاش و استمرار و تمركز روي فعاليت هاي  حركتي مي توانيد اين لرزش را كاهش دهيد . مقداري زمان بر و برخي اوقات خسته كننده خواهد بود ولي در سايه صبر و شكيبايي و استمرار تمرينات بهبودي قطعي خواهد بود .

2-     بايد نسبت به تقويت عضلات دست و بالا تنه و پاها با انجام فعاليتهاي سبك هوازي و استفاده از وزنه هاي سبك با تكرار زياد اقدام كنيد .

3-     براي افزايش ظرفيت قلبي عروقي لازم است به فعاليتهاي سبك هوازي بپردازيد واين فعاليت را در برنامه روزانه زندگي به طور منظم قرار دهيد .براي اين منظور راهپيمايي منظم با افزايش تدريجي مسافت و پس از يك ماه دويدن نرم ( جاگينگ ) و نيز فعاليتهاي در آب ( از جمله راه رفتن در آب و شنا ) به عنوان موثرترين فعاليتهاي ورزشي را توصيه مي كنم .

4-     در صورتي كه به فعاليت دوچرخه سواري ( با چرخهاي حمايتي يا بدون حمايت ) علاقه مند هستيد مي توانيد از اين فعاليت براي بهبود توان عضلات و افزايش حس تعادل بهره بگيريد .

5-     فعاليتهاي ذكر شده در بالا را مي توانيد در طبيعت و پارك و يا با استفاده از دستگاههاي تريد ميل و دوچرخه ثابت در باشگاه يا منزل انجام دهيد .

6-     در صورتي كه با فن شنا آشنا هستيد و يا علاقه مند به فراگيري شنا باشيد بهترين و موثرترين فعاليت براي شما  شما خواهد بود و پيشنهاد مي كنم براي دو ماه اين فعاليت را به طور منظم و مستمر ( حداقل هفته اي 3 جلسه ) اجرا كنيد و پس از آن فعاليت دلخواهتان را انتخاب كنيد .

7-     در انجام فعاليتهاي با وزنه حتما از وزنه هاي 1 كيلويي شروع كنيد و به تدريج هر 3 جلسه يك بار بر ميزان آن بيافزائيد و يا تعداد تكرار را افزايش دهيد .

8-     براي تقويت عضلاتتان مي توانيد از كش هاي بدنسازي ( تراباند ) استفاده كنيد .

9-     براي افزايش حس تعادل روي خط صاف كه روي زمين رسم شده است راه برويد و سعي كنيد تمام گامهايتان را روي خط حفظ كنيد به تدريج از زمين به ميزان 5 و 10 و 15 سانتي متر فاصله بگيريد ( از چوب صاف و يا لبه جدول و امثال آن استفاده كنيد و در ابتدا نيز حتما با حمايت فرد كمكي اين فعاليت را انجام دهيد ) .

10- استفاده از چوب دوار تعادل كه از ابزارهاي فيزيوتراپي و توانبخشي است براي تمرينات بيشتر و پيشرفته تر استفاده كنيد .

11- حفظ تعادل روي يك پا نيز مي تواند در اين زمينه كمك بسيار بكند .

12- در صورتي كه از طناب زدن لذت مي بريد توصيه مي كنم از اين وسيله بسيار مفيد استفاده كرده و به تدريج بر تعداد تكرار آن بيفزائيد .

13- از انجام حركات و فعاليتهاي ناگهاني و همراه با فشار لحظه اي به شدت بپرهيزيد و سعي كنيد قبل از انجام هر حركتي آن را چندين بار تمرين كنيد . ( به يقين دليل ايجاد مشكل براي شما در زمان امتحان تربيت بدني دانشگاه عدم آمادگي شما و نداشتن تمرين قبلي بوده است .)

14- لطفا پس از آزمودن هر يك از موارد توصيه شده وضعيت و حالتهاي فيزيكي و ادراكي تان را برايم بنويسيد تا توصيه هاي دقيق تر خدمتتان ارائه نمايم .

15- انجام هر يك از فعاليتهاي ورزشي را با بروز سردرد و سرگيجه يا ساير حالتهاي غير طبيعي و احساس درد متوقف نموده و ما را در جريان بگذاريد .

16- بلافاصله پس از غذا خوردن به فعاليت نپردازيد و حداقل 2 ساعت زمان بين آخرين وعده غذايي و فعاليت بدني فاصله بدهيد .

17- در زمان فعاليتهاي ورزشي از نوشيدن تدريجي آب غافل نشويد .

به تصميمي كه براي بهتر شدن گرفته ايد آفرين مي گويم .موفق باشيد .

 

 
 
پرسش كننده : خانم 23 سال

توضيح : ادامه پرسش و پاسخ  قبل است

 فعالیت های ورزشی که شما توصیه فرمودین را انجام دادم حالتهایی که برایم پیش آمد به شرح زیر است: . زمانی که برای پیاده روی میروم خیلی آرام میتوانم راه بروم و سعی میکنم روی خط راست حرکت کنم اما پس از طی یک مسافت کوتاه (20 متر) تعادلم از بین میرود . و زمانی که سرعتم را افزایش میدهم داخل سر درد میگیرم و ضعف شدیدی در ساق پاهایم احساس میکنم. زمانی که روی جدول حرکت میکنم پس از طی 2 الی 3 متر، تعادلم بر هم میخورد. یک باراز دستگاه ترد میل استفاده کردم البته با کمترین سرعت پس از 2 دقیقه چشمانم سیاهی رفت و نتوانستم ادامه بدهم و احساس میکردم سرم سبک شده و داخل سرم تیر میکشید وتمام بدنم دچار ضعف عجیبی شد که مجبور شدم بخوابم . از وزنه نیز استفاده کردم عضلات دستم دچار ضعف کمی شد . که خیلی زود برطرف میشود وقتی طناب میزنم نیز دچار سرگیجه و سر درد میشوم. من قبلا توانایی بدنم خیلی بهتر بود و هنگام ورزش زیا د دچار مشکل نبودم و حدودا 7 ماهی هست که سر گیجه و سردرد میگیرم. سر دردی که میگیرم زیاد طولانی نیست ولی اگر ادامه بدهم شدیدتر می شود و بیشتر وقتی سرم را زیاد تکان میدهم سر درد میگیرم. و تقریبا این حالات پس ازامتحان تربیت بدنی در دانشگاه به وجود آمد من حدود 3 ماه تمرین داشتم و بعد امتحان دادم و در 3 ماه هیچ مشکلی نداشتم و تمام فعالیت ها را مانند دیگران انجام میدادم

 

 
 

پاسخ

خوشحالم كه با جدیت امر مهم سلامتی و ورزش را دنبال مي كنيد . تقریباً به اين یقین رسیدم كه مشکلی كه در زمان تولد براي شما ایجاد شده است مربوط به مخچه است و اگر اینگونه باشد 90 درصد مواردي كه در زمان ورزش کردن احساس مي كنيد را مي توانیم توجیه كنيم .( هر چند حداقل زمان براي بروز نتايج فعالیتها 8 هفته فعالیت منظم و مستمر است ) . به دليل اینکه با پزشک متخصص مغز و اعصاب در باره سردرد تان مشورت كرده ايد و تحت نظر ایشان هستید تلاش مي كنيم بدون دخالت در اين زمینه جنبه هاي ورزشی را تحت کنترل بگيريم .  در هر حال خوب شروع كرده ايد و نبايد ناامید بشوید . فعاليتهايي را كه منجر به سردرد و سرگیجه مي شوند مانند طناب زدن را انجام ندهيد .به جاي آنها فعالیتهای جایگزین را توصیه مي كنم . راه پيمايي را در هر شرایط بايد انجام دهيد و تا مرز خستگی ادامه دهيد ( تا مرز خستگی به شرطی كه دچار سردرد يا سرگیجه و حالتهای ديگري كه شرح داديد نشوید ) درد ساق پا طبيعي است و بعد از چند جلسه به تدریج کاهش مي يابد و خوب مي شود  .توصیه مي کنم بجای اینکه به سرعت تان بيفزائيد مدت راه رفتن را زياد كنيد و تا زمانی كه احساس ناراحتی و خستگی نمي كنيد ادامه دهيد . 2 تا 3 متر راه رفتن روي جدول بسیار خوب است و امیدوار کننده . در صورتی كه مشکل ديگري در اجراي آن نداريد تكرارش كنيد . طبيعي است كه در زمان كار با وزنه احساس درد خفیفی در عضلات داشته باشيد .  در صورتيكه در هر چند جلسه احساس مي كنيد كه توانمند يتان ولو به ميزان كم ، بالا رفته و مقاومتتان در مقابل خستگي بيشتر شده است اين روند را ادامه دهيد و نگران درد عضلاني نباشيد .تمرينات با وزنه را نيز بايد تا مرز احساس خستگي انجام دهيد ( در آينده نحوه تغيير برنامه كار با وزنه را برايتان شرح مي دهم ) . راه رفتن بر روي خط مستقيم به ميزان 20 متر بسيار خوب است . انتظار من اين نيست كه شما تمام مسير ي را كه راه مي رويد روي يك خط مستقيم باشد بلكه بعد از هر چند دقيقه راه رفتن تلاش كنيد اين 20 متر را به صورت كنترل شده روي يك خط كاملا مستقيم حركت كنيد و مجددا به راه پيماييتان ادامه دهيد .

در مورد تمرین ایستادن روي يك پا نیز امتحان كنيد و اطلاعاتی به من بدهید .( هر دو پا به تفكيك )

بجاي استفاده از تريد ميل ؛ سه جلسه سعي كنيد از دوچرخه ثابت ( ارگومتر ) استفاده كرده و نتايج را به من اطلاع دهيد . مانند راه رفتن  ، فشار يكباره نياوريد و با دور كند و در مدت طولاني تا احساس خستگي . هدف من اين است كه علاوه بر راه رفتن ( كه يك فعالیت اساسی و ضروری براي شما است ) جایگزین مناسبی را براي تقویت سیستم قلبی عروقی و تنفسی شما پيدا کنم تا با شرایط شما سازگار باشد و در ايام بسیار سرد و یخبندان و يا هواي نامساعد بتوانید استفاده كرده و پیوستگی تمريناتتان حفظ شود .

در باره موارد ذيل اطلاعاتی به من بدهید :

1-     ضربان قلب در يك دقیقه در صبح و زمانی كه قصد دارید از رختخواب تان بیرون آئيد .

2-     ضربان قلب  در 10 ثانیه اول پس از احساس خستگی کامل.

3-     میزان مصرف چربی در غذای روزانه .

4-     فشار خون سيستوليك و دياستوليك ( در صورت امکان در صبح و بعد از ظهر)

5-     زمان مصرف داروها و ارتباط احتمالی آنها با بروز سردرد و سرگیجه .

6-     قد و وزن

7-     مدت زمانی را كه در حال حاضر راهپيمايي مي كنيد .چند جلسه در هفته . چه زمانی از شبانه روز راه پيمائي مي كند ؟

8-     شغل ( درصورت شاغل بودن )

 

 
 
پرسش كننده : خانم 23 سال

توضيح : ادامه پرسش و پاسخ  قبل است

سوال

هر جلسه به مدت 15 دقیقه از دوچرخه ثابت استفاده کردم خوشبختانه هیچ مشکلی پیش نیامد در این مدت زیاد خسته نشدم بدلیل این که روزه میگیرم فعلا کمی تمریناتم را در زمان کمتر انجام میدهم.

.( هر دو پا به تفكيك ) پای راست پای چپ روز اول 2 دقیقه 2.30 دقیقه روز دوم 1.40 2.20 روز سوم 1.55 2.06 در مورد ایستادن روي يك پا مشکلی که برایم پیش میایید لرزش شدید(از ثانیه های اول ) و در ثانیه های آخر درد در کل ناحیه پایم شروع می شود طوری که قادر به ادامه نمیباشم.. و فکر میکنم علت درد در تمریناتم به خاطر این باشد که تمام عضلاتم را منقبض میکنم و من همیشه در شل نگه داشتن عضلات بدنم مشکل دارم و گاهی اوقات در حالت معمولی و انجام دادن کارهایم سریعا عضلاتم را سفت میکنم. البته من مشکل انحراف پا به داخل نیز دارم که فراموش کرده بودم به اطلاع شما برسانم.

ضربان قلب در يك دقیقه در صبح قبل از برخاستن از رختخواب  تعداد در یک دقیقه اول 57 دوم 58 سوم 54 ضربان قلب در 10 ثانیه اول پس از احساس خستگی کامل. ضربان 18 در 10 ثانیه اول بود. میزان مصرف چربی در غذای روزانه . دقیقا نمیدانم غذاهایی که مصرف میکنم مانند همه افراد معمولی است به طور کلی اصلا اهل پر خوری نیستم فقط متاسفانه اصلا نمیتونم شیر بخورم (دلم درد میگیره) ولی سایر مواد لبنی را به طور منظم در برنامه روزانه ام مصرف میکنم. فشار خون سيستوليك و دياستوليك ( در صورت امکان در صبح و بعد از ظهر) صبح 121/78 عصر 83/127 زمان مصرف داروها و ارتباط احتمالی آنها با بروز سردرد و سرگیجه . مدت 4 ماه هست که دارو مصرف نمیکنم . فقط گاهی اوقات مسکن مصرف میکنم . دکترم تشخیص دادند هیچ گونه مشکلی ندارم فقط ویتامین Nature Made (calcium,magnesium,zinc) را دادند. و نظرشون این بود که علت این سردرد ها ممکن عصبی باشد . فکر میکنم به نتیجه نرسید که اینو گفت. به نظر شما ممکن عروق مغزی من تنگ باشد که این مشکلات برای من پیش می آید.؟ قد :157 سانتی متر وزن : 47 کیلو مدت زمانی را كه در حال حاضر راهپيمايي مي كنيد .چند جلسه در هفته . چه زمانی از شبانه روز راه پيمائي مي كند ؟ 3 روز در هفته . به مدت 30 دقیقه . گاهی صبح و گاهی عصر . شغل : خانه دار

 

 
 

پاسخ :

شرائط جسمانی و آمادگی قلبی عروقی شما بسیار خوب و ایده آل است . من هیچ جای نگرانی نمی بینم . کافی است قدرت عضلاتتان را توسعه داده و در یک رشته ورزشی فعالیت کنید . از اینکه در کار با دوچرخه ارگومتر احساس خوبی دارید خوشحالم ، این فعالیت به عنوان جایگزین خوبی برای راهپیمائی و سایر فعالیتهای هوازی در گرما و سرمای شدید می تواند مطرح باشد . به عنوان ورزش توصیه اولیه من شنا بود اما نظر شما در این مورد را دریافت نکردم . یک دوره آموزش شنا می تواند شما را برای آغاز فعالیتهای آبی مفرح و سودمند آماده کند . بنده ضعف عمومی ( بنیه ) شما را دلیل اصلی برای بروز سردرد و سرگیجه های موردی می بینم و با یک برنامه منظم تمرینات جسمانی و عضلانی با رعایت اصولی که مطرح شده است می توانید این ضعف را مرتفع سازید . بر اساس وضعیت موجود و اشاره هایی که داشتید وزن شما تا 15 درصد قابل افزایش است والبته به شرطی که همراه با فعالیت ورزشی شما باشد . همانگونه که اشاره کردید مواد لبنی بسیار مفید و البته لازم است هر چند که نباید از انواع سالاد و مخلفات غذایی دیگر غافل شد . سعی کنید برنامه راهپیمائیتان را به تدریج توسعه دهید و البته زمان مشخص و ثابت ( صبح یا عصر ) برای این فعالیت بهتر از انجام آن در زمانهای متفاوت است . افزایش زمان راهپیمائی یکی از راههای توسعه این فعالیت است که می توانید هر هفته به میزان 3 تا 5 دقیقه به زمان بیفزائید و با رسیدن به زمان 45 دقیقه می توانید بر سرعتتان بیفزائید و از زمان به همان نسبت کم کنید تا مجددا در آن سرعت جدید به زمان 45 دقیقه برسید و .... پیشنهاد می کنم از حرکتهای نرمشی انعطاف پذیری نیز استفاده کنید

 

 
 
پرسش كننده : آقا 38 سال

سوال :ضايعه نخاعي هستم و بيماري  خاصي ندارم ،چه ورزش هايي براي من مناسب است ؟

 

 
  پاسخ :

تمام افراد ضایعه نخاعی مشروط به آشنایی با مهارتهای فعالیت ورزشی و داشتن آمادگی جسمانی ( قدرت و استقامت و انعطاف بدنی لازم )  و آمادگی روحی و ذهنی  مورد نیاز برای آن فعالیت خاص می توانند بدون هیچ مانعی  در هر فعالیت مطلوبشان شرکت کنند .در صورتی که قبلا ورزش می کرده اید اکنون نیز می توانید به همان فعالیت های ورزشی با رعایت شرائط سنی آغاز و با شدت کم و افزایش دادن تدریجی شدت کار بپردازید . اما اگر سابقه ورزشی ندارید فعالیتهای ورزشی را از نرمش ها و حرکات ورزشی صبحگاهی و عصر گاهی شروع کنید . اگر از ویلچر استفاده می کنید می توانید برنامه ویلچر رانی را در برنامه روزانه زندگی قرار داده و با جدیت تمام نسبت به انجام همه روزه آن اهتمام ورزید . برای فعالیت های تفریحی نیز می توانید از انواع فعالیتها ی حرکتی و ورزشی از ساده تا مشکل ( با رعایت تمام نکات ایمنی وشروع فعالیت  از کم شدت ) استفاده کنید .( فعالیت هایی مانند شنا و پرتاب دارت و یا تنیس روی میز و بوچیا و تیرو کمان و تیراندازی برای ارزیابی علاقه و شروع کار مناسب هستند و به تدریج می توانید به فعالیت های دیگر انفرادی و تیمی نیز توجه نموده و آنها را نیز مورد ارزیابی قرار دهید .) دامنه این فعالیتها بسیار گسترده است و اگر سطح ضایعه و سوابق ورزشی و نیز علاقه های خودتان را   بنویسید توصیه های دقیق تری ارائه خواهد شد  .

 
 
پرسش كننده : آقا 42 سال

سوال :آیا ورزش بسکتبال که ورزش سنگینی است برای جانباز نخاعی پیوند کلیه خوب است یا مضر؟

توضيح : چون اين سوال نياز به يك مشاوره پزشكي نيز   دارد ،لذا پاسخ اين سوال از ديد يك پزشك نيز در قسمت مجموعه پرسش و پاسخ هاي مرتبط با عوارض و بيماريهاي  مرتبط با آسيب نخاعي داده شده است و مطالعه اين دو پاسخ مي تواند براي  خواننده بسيار مفيد باشد

 
  پاسخ :

سنگين و سبك بودن فعاليت ورزشي به عوامل متعددي بستگي دارد ولي مهمترين آنها ميزان آمادگي فرد براي پرداختن به يك فعاليت ورزشي است . در صورتي كه جنابعالي سابقه اين فعاليت ورزشي را نداريد توصيه مي كنم از شركت در مسابقات جدي و يا تمرينات تيم هاي  پيشرفته وحرفه اي پرهيز كنيد .اما علاقه عامل اوليه براي حضور شما در فعاليتهاي بدون فشار وسبك هر رشته ورزشي خواهد بود لذا در اين فعاليت نيز با رعايت اصل اساسي اضافه بار ( افزايش تدريجي شدت و مدت تمرينات و فعاليت با شروع كنترل شده شدت ) مي توانيد به شكل تفريحي فعاليتتان را آغاز كنيد و به تدريج بر شدت و مدت فعاليت بيفزائيد . در اين شرائط ضربان قلب شما نبايد از حد مجاز در هيچ زماني بالاتر برود . به ویژه اگر فشار خون دارید    . ( سطح ضایعه و نوع آن را از نظر کامل یا ناکامل بودنش را برایم بنویسید تا در زمینه حداکثر ضربان قلب نیز توصیه مناسب ارائه نمایم  ) به تدريج كه فعاليتتان را منظم كرديد مي توانيد شدت و مدت تمرين را با شرائط جسمانيتان تطبيق دهيد . در صورتی که با مهارتهای اولیه و پایه ای این رشته ورزشی آشنا نیستید بهتر است با حضور مربی و یا فرد آشنا با این مهارتها به فعالیت بپردازید و در هر جلسه فعالیت تفریحی در ابتدا مقداری ویلچر رانی نموده و بدنتان و مفاصل و عضلات را برای انجام مهارتهای بیشتر به خوبی  آماده نمائید .در صورت تمايل مي توانيد براي امتحان و با احتياط در يك جلسه فعاليت سبك حضور يابيد و وضعيت كامل و احساستان و شرائط جسماني عارض شده را برايم بنويسيد تا بيشتر و كامل تر مواردی را برایتان توصیه کنم .  براي شروع ، ترس به خود راه ندهيد و البته از اجراي حركات همراه با خطر نيز بپرهيزيد .در زمينه مشكل كليوي نيز به نظر مي رسد با رعايت موارد فوق مشكلي ايجاد نشود ولي با اين وجود براي اطمينان از شرائط  با پزشك معالجتان در اين زمينه مشورت فرمائيد .

 

 
 
پرسش كننده : آقا 41 سال

سوال :

با توجه به اينكه جانباز25% وآزاده ميباشم و در دوران اسارت صدمات زيادي بر اينجانب وارد شده است و از ناحيه كمري دچار آسيبهاي زيادي گرديدهام و همچنين ديسك ناحيه ال4 وال5 بيرون زدگي مختصري دارد و اس1 هم صدمه ديده است و هميشه از ناحيه كمر درد احساس ميكنم وتحرك جسمي كمي دارم

در مورد ورزش من را راهنمايي كنيد

 

 
  پاسخ :

به دلیل احساس دردی که در ناحیه ستون مهره ای دارید در صورتی که به پزشک مراجعه نموده اید لطفا نظریه دقیق پزشک را برایم اعلام نمائید  نوع بیان آسیب نشان از مراجعه شما به پزشک متخصص است ولی بیان نشده است که توصیه پزشک چیست ؟  احساس درد نشان از درگیری عصبی و احیانا عضلانی است و تا زمانی که این مشکل برطرف نشود هر توصیه ورزشی غیر دقیق و همراه با احتمال خطر برای افزایش شدت عارضه موجود خواهد بود . در صورتی که به پزشک متخصص مراجعه نمودید و ایشان به شما اجازه فعالیت ورزشی دادند و یا حرکات ورزشی چون حرکات ویلیامز و یا حرکت در آب ( استخر )  را برای شما توصیه کردند آنگاه با اطمینان می توانیم با هم به فعالیت های ورزشی مشخص بپردازیم . لطفا در زمینه سابقه آسیب های کمری نیز اطلاعات بیشتری ارائه نمائید تا توصیه ها ي دقیق تر ارائه شوند . پس از حل این مشکل برای رفع کم تحرکی شما نیزبرنامه هایی خواهم داشت . لطفا شغل و یا اهم فعالیتهای روزمره خود را برایم بنویسید . 

 

 
 
پرسش كننده : آقا 41 سال

سوال :

در صورتي كه كسي در اثر حادثه  به تازگي  قطع نخاعي كمري  شده است ، جه توصيه هاي ورزشي   در اولويت  قرار دارد كه او بايد  آنها را انجام دهد تا هر چه زودتر  سلامتي خود را بازيابد و بتواند در فعاليت هاي اجتماعي مشاركت فعال داشته باشد.

 

 
  پاسخ :

از نظر ورزشي از زماني كه پزشك معالج شما شرايط شما  را تثبيت شده اعلام نمايد و منعي براي جابجايي وجود نداشته باشد مي توانيد حركت و فعاليت را آغاز كنيد .
قبل از هر فعاليتي توصيه مي كنم به مجامع ورزشي جانبازان و معلولين كه زير نظر هيئت ورزشهاي اين عزيزان فعاليت هاي ورزشي مي كنند رفته و فعاليتهاي ورزشي متعدد را نظاره كنيد . بدون اينكه تصميم جدي بگيريد ارزيابي دقيق از تمام اين ورزشها به عمل آوريد . براي انتخاب يك فعاليت بايد به جنبه هاي متعددي توجه كنيد كه اينجانب مي توانم در كنار شما براي رسيدن به نتيجه مثبت وموثر باشم .
براي شروع بهتر لطفا به سئوالات زير پاسخ دهيد :
1-     سطح ضايعه در كدام مهره كمري است ؟
2-     آيا صرفا از ويلچر استفاده مي كنيد يا  با استفاده از واكر و عصا مي توانيد ولو مختصر راه برويد ؟ لطفا ميزان را بنويسيد ؟
3-     چند وقت از آسيب شما مي گذرد ؟
4-     قبل از آسيب آيا به ورزش مي پرداختيد ؟ در صورت مثبت بودن پاسخ لطفا رشته ورزشي و ميزان وقتي كه صرف آن مي كرديد و سطح فعاليتتان را بنويسيد .( منظور سطح باشگاهي يا آماتور يا تفريحي و ... است )
5-     ميزان قد و وزن   .
6-     آيا به ورزش خاصي علاقه داريد ؟
7-     آيا فن شنا كردن  را مي دانيد ؟  
                   
 
 
پرسش كننده : خانم 30 سال

سوال :لطفا با توجه به اينكه من يك صخره نورد بوده و در اثر سقوط دچار آسيب نخاعي  شده ام ، براي انجام حركات ورزشي  مرا راهنمايي كنيد :

 

 
  پاسخ :

1- قبل از آسیب دیدگی به چه ورزش هایی می پرداختید ؟ و در چه سطحی تمرین می کردید .؟
کوهنوردی وصخره نوردی به صورت حرفه ای


2- از دوران کودکی به چه ورزش هایی علاقه داشتید ؟
والیبال و کوهنوردی


3-آيا در حال حاضر برای جابجایی از ویلچر استفاده می کنید ؟ از توانمندی هایتان در استفاده از ویلچر برایم بنویسید.
بله در جابجایی از روی تخت به ویلچر و بالعکس از کسی کمک نمی گیرم


4- آیا خودتان از روی تخت به روی ویلچر و از روی ویلچر به روی تخت می روید یا فرد دیگری هم به شما کمک می کند ؟
بله ، کسی کمکم نمی کند.


5-آیا تا به حال با ورزشکاران معلول ملاقات داشته اید ؟ اگر پاسختان مثبت است نظرتان در باره آنها چیست ؟.-
خیر


6-وزن ( قبل از آسیب و حال حاضر ) و قد شما چقدر است ؟
وزن 45 کیلو و قد 155 سانتی متر


7- اگر تمایل داشتید نظرتان را در باره وضعیت جدیدی که در آن قرار گرفته اید بنویسید .
شرایط جدیدی که ناشناخته است.


توصیه های مشاور:

با توجه به شرایط شما موارد زیر پیشنهاد می گردد:

1- گنجاندن برنامه شنا یک جلسه در هفته از طریق تماس با هیات معلولین و جانبازان و آشنا شدن با آن گروه به راحتی می توانی از آنها کمک بگیرید.
2- پیاده روی با ویلچر روزانه 10 تا 15 دقیقه در روز برای شروع می تواند در تقویت قلب و عروق و تنفس و هضم غذا و کم کردن اسپاسم کمک کند.
3- برنامه آموزش و تعلیم رانندگی را جهت گامی به سوی مستقل شدنتان در کارهایتان قراردهید.
4- به دلیل اینکه ضایعه شما در ناحیه T4 - T5 است و کنترل نشیمن گاه و کمرتان را ندارید ورزش والیبال نشسته برای شما توصیه نمی شود.

به ترتیب اولویت ورزش های زیر برای شما مناسب می باشد:
الف) ویلچر رانی (باتوجه به وزن کم و جثه کوچکتان می توانید دراین رشته موفق شوید)
ب) تیراندازی
ج) تیرو کمان
د) تنیس روی میز
ه) بسکتبال با ویلچر
و) پرتاب ها – نیزه ، دیسک و.. ( که نیاز به جرم زیاد دارد که باعث چاقی می شود و برای شما مناسب نمی باشد.
می توانید برای شروع با هیآت جانبازان و معلولین استان تهران تماس بگیرید.
 

 

 

 

 

 

عزيزان دچار آسيب نخاعي مي توانند  از طريق لينك ذيل  سوالات  خود را مطرح  نمايند  و تلاش مي شود حداكثر پس از ده روز  از طريق پست الكترونيك  به سوالات پاسخ داده خواهد شد و سوالاتي  كه پاسخ آنها مي تواند براي ديگر عزيزان دچار آسيب نخاعي مفيد اثر واقع شود ، در بخش پرسش و پاسخ  سايت منتشر خواهد شد.

والسلام

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

بازگشت به صفحه اصلی  

 

 

 

 

 

 

براي اطلاع از به روز رساني سايت  مشترك  شويد

 
 





Powered by WebGozar

 

مرکز ضايعات نخاعی جانبازان

 مهرماه  هزار سيصد و هشتاد و چهار

info@isaarsci.ir

Copyright © 2005-2009  isaarsci.ir Website . All rights reserved