دستگاه قلب و عروق و افزایش سن در افراد نخاعی

www.isaarsci.ir

   
         

 

 

 

 

 


برخی از مطالعات نشان داده اند که بیماریهای عروق کرونر قلب (CAD) از عوامل مؤثر در مرگ 22.4 درصد از افراد نخاعی محسوب می شوند (DeVivo ، 1989) و در صورتی که افراد نخاعی با مشکل قلبی وعروقی مواجه شوند ، احتمال مرگ آنها ، دو برابر افراد معمولی است (Kocina) .
تعدادی از عوامل خطر موثر در ایجاد CAD ، در افراد مبتلا به آسیب نخاعی شایعتر هستند ، از جمله : اختلالات مربوط به چربی خون ، دیابت ، چاقی مفرط ، عدم فعالیت بدنی ، تغییرات اولیه در ترکیب بدن که منجر به درصد بالاتری از چربی بدن می شوند ، و گاهی اوقات فشار خون بالا .
■ اختلالات لیپید : در افراد نخاعی ، به خصوص در افراد دارای سطح آسیب بالاتر میزان HDL ( کلسترول "خوب") پایین تر و LDL ("کلسترول بد") بالاتر است .


■ دیابت / عدم تحمل گلوکز : دیابت در جامعه افراد نخاعی شایع تر است (Bauman 1994) . مطالعات انجام شده نشان داده که در میان افراد نخاعی مبتلا به دیابت ، 25 درصد آنها مشکلات چشمی ناشی از دیابت داشتند و 41 ٪ آنها مبتلا به زخم های پا بودند که بهبودی آن بیش از چهار هفته زمان نیاز داشت (Weaver و LaVela). این موضوع نشان می دهد که افراد نخاعی دیابتی نسبت به افراد غیر نخاعی باید با دقت بیشتری توسط پزشکان خود تحت نظر قرارگیرند.


■ چاقی یا سندرم اضافه وزن : حدود دو سوم از افراد مبتلا به آسیب نخاعی اضافه وزن دارند . این مشکل عمدتا" حاصل کاهش متابولیسم بدن و درنتیجه آن آتروفی عضلات و همچنین ناتوانی در اجرای مناسب فعالیت های بدن است . بنابراین در بدن افراد نخاعی درصد چربی نسبت به عضله ( بدون چربی ) بیشتر است ، به طوری که بدن قادر نیست به اندازه موقعی که اندامها فلج نیستند ، انرژی مصرف کند . افزایش وزن بر روی مناسب بودن اندازه تجهیزات ، تحرک عمومی و توانایی برای جابجایی ایمن تاثیر می گذارد. علاوه براین ، با پیدایش افزایش وزن ، کاهش آن مشکل تر خواهد بود .


شایان ذکر است که امکان دارد تشخیص CAD در افراد نخاعی به دلیل عدم وجود علائم حسی مشکل تر باشد .


آمادگی جسمانی


ورزش کردن با منافع زیادی همراه است که همه آنها مستند شده اند ، از جمله آن می توان به :

 بهبود وضعیت چربی خون

 کاهش میزان بروز دیابت

 افزایش توده عضلانی (و به نوبه خود افزایش متابولیسم چربی )

 بهبود افسردگی و کیفیت زندگی اشاره نمود .


کالج آمریکایی طب ورزشی (ACSM) توصیه می کند که افراد مبتلا به آسیب نخاعی سه تا پنج بار در هفته و در هر جلسه به مدت 20 تا 60 دقیقه ، به ورزشهایی با شدت متوسط بپردازند .

 شدت متوسط به صورت 50 تا 80 درصد حداکثر ضربان قلب تعریف می شود . متاسفانه ، ما نمی دانیم که میزان حداکثر ضربان قلب افراد نخاعی چقدر باید باشد. برای کسانی که سطح آسیب دیدگی آنها بالا است ، یعنی سطح آسیب آنها جایی است که باعث شده عملکرد قلب آنها ، تنظیم خوبی نداشته باشد ، میزان حداکثر ضربان قلب ممکن است پایین تر باشد . برای افراد عادی میزان حداکثر ضربان قلب بر مبنای فرمول زیر قابل محاسبه است :

 

 

محاسبه میزان حداکثر ضربان قلب  برای افراد عادی


عدد 220  منهای سن  ضربدر  شصت  درصد تا شصد و پنج درصد

مثال :

فرد 46 سال دارد

46-220=174

عدد 174  ضربدر 60  تقسیم  بر 100  برابر 4/ 104 می شود  یعنی حداکثر ضربان قلب  برای این فرد برابر 4/ 104  خواهد بود.

 


اما به طور کلی میزان شدت ورزش در جامعه افراد نخاعی را می توان از طریق ارزیابی با استفاده از ارگومتر بازو ، و یا با استفاده از مقیاسی به نام " مقیاس بورگ " تعیین نمود .


روش های مختلفی برای انجام ورزش قلبی ریوی وجود دارند ، از جمله ارگومتر محور بازو ، ویلچررانی ، شنا ، ورزش هایی که با ویلچر انجام می شوند ، قدم برداشتن با دستگاه ، ورزشهای نشسته ی ایروبیک و تحریک الکتریکی .


نکات مهم  در مورد ورزش افراد نخاعی


هدف از انجام هر فعالیت ورزشی ، این است که بدون هیچگونه آسیب دیدگی ، وضعیت سلامتی ، تقویت عضلات و تناسب اندام ها بهبود یابد . بنابراین باید نکات زیر مورد توجه قرار گیرند :


■ برای اطمینان از اینکه پوست تان هنگام جابجایی بر روی یک نیمکت ورزشی یا یک سطح شیب دار دچارآسیب دیدگی نشود ، از سطوح تشکچه دار استفاده کنید .


■ از طریق اقداماتی مانند : تغییر دادن گروه ماهیچه هایی که در یک جلسه ورزش می دهید ، محدود کردن میزان تکرار فعالیت هر یک از گروههای عضلانی  و تعیین مقدارایمن بودن تحمل بدن در ورزش های قدرتی از طریق همکاری با مراقبین پزشکی یا مربی خود ، از صدمات حاصل ازاستفاده مفرط اندامها اجتناب کنید .


■ با استقرارصحیح وضعیت بدن ، از افتادن و یا شکستگی ها جلوگیری کنید . به خصوص اگر شما از تجهیزات سالنهای ورزشی استفاده می کنید که برای عموم مردم در نظر گرفته شده است . در صورت لزوم برای استقرار صحیح بدن و برگشت به حالت عادی کمک بگیرید.


■ در صورت امکان ، با کسانی کار کنید که در زمینه طراحی و اجرای برنامه های ورزشی ویژه افراد معلول تخصص دارند . از جمله مربیانی که دارای گواهی های معتبر هستند .


راهبردهای لازم برای کاهش خطر بیماریهای قلبی عروقی

■ ارائه کنندگان مراقبت های بهداشتی باید حداقل سالی یکبار ، عوامل خطر مرتبط با بیماری های قلبی را اصلاح و تحت بررسی و نظارت قرار دهند . این بررسی ها باید شامل : فشار خون ، وضعیت کلسترول ، میزان تحمل گلوکز و یا قند سرم خون ، رژیم غذایی و وزن ، مصرف دخانیات ، میزان فعالیت بدنی ، استفاده از الکل و داروهایی است که احتمال دارد دربروز خطر ات قلبی عروقی نقش داشته باشند .


■ درمان و برنامه ها ی مورد نظر برای هر فرد تنها باید مختص او طراحی شوند .
 

****

 

منبع : مقاله " دستگاه قلب و عروق و افزایش سن در افراد نخاعی     "  -ترجمه : مهندس عباس کاشی-      ohealth2007@yahoo.com   -انتشار : مرکز  ضایعات نخاعی جانبازان - آبان ماه 1390-برگرفته از http://sci.washington.edu 

 

 

 
 

 

 

 

 

بازگشت به صفحه اصلی  

 

 

براي اطلاع از به روز رساني سايت  مشترك  شويد

 
 





Powered by WebGozar

 

 

 

مرکز ضايعات نخاعی جانبازان

 مهرماه  هزار سيصد و هشتاد و چهار

info@isaarsci.ir

Copyright © 2005  Isaarsci  Website . All rights reserved