www.isaarsci.ir

   
         

 

 

 

 

 

 

 

 



علم ارگونومی ، به لحاظ فنی ، درباره ارتباط بدن با کار بحث می کند . مدت های مدیدی است که این علم در صنعت و مناسبات آن مانند برنامه های مونتاژ که در آنها آسیب های ناشی از کار به دلیل فشار بیش از حد فیزیکی ، به منزله یک خطر بزرگ مطرح است ، به عنوان یک اولویت محسوب می شود . در حال حاضر کامپیوترها هم عامل بسیاری از ناراحتی جسمی می باشند ، از این رو امروزه اصطلاح ارگونومی ، به طور گسترده تری شنیده می شود .


علم ارگونومی برای کاربران ویلچر چه کارهائی باید انجام دهد ؟ خوب ، درواقع ارگونومی ،علم استفاده ایمن و کار آمد از بدن است ، به نحوی که هیچ فشاری نباید برروی بافت های بدن وجود داشته باشد . هنگامی که ما در حال انجام دادن کار، پخت و پز، رانندگی ، تولید ، ویلچر رانی و بطور کلی هر کاری هستیم ، باید از روشهایی استفاده کنیم که برایمان راحت تر باشند .


تنظیم صندلی ویلچر و قراردادن آن در وضعیت درست و استفاده مناسب از آن ، تاثیر خیلی زیادی بر روی سلامتی و راحتی شما خواهد داشت .
این علم به حالت ایده ال استفاده از ابزار و نوع مناسب آن هم اشاره دارد . ارتباط حالت بدن شما با ابزاری که بکارمی گیرید – که در مورد کاربران ویلچر همان ویلچر یا اسکوتر های مخصوص جابجائی است - تا حد زیادی ، نحوه استفاده ازبدن شما را تعیین می کند .


یادتان باشد که فکر شما هم به دلیل داشتن نقش مادالعمرآن در استفاده دقیق از ظرفیت عضله - می تواند همچون دوره قبل از ناتوانی مورداستفاده قرارگیرد . در زمینه ناتوانی، هنگامی که ویلچر خود را می رانید - شاید با وجود محدودیت در تعادل بالا تنه – پتانسیل استفاده بیش از حد ازماهیچه ها قابل توجه است .


ب
ه طور کلی علم ارگونومی در رابطه با استفاده از ویلچر به چهار معیار مهم می پردازد :
1) نیرو
2) تکرار
3) مدت زمان
4) وضعیت استقراربدن


در این مقاله خواهیم دید که هر کدام از آنها به چه نحوی در راندن ویلچر اعمال می شوند :


1) نیرو .

هر گونه اعمال فشار بیش از حد بر روی مفاصل ما تاثیر گذاشته و باعث می شود ماهیچه های ما هم در پاسخ به این فشارها دچارآزردگی و تنش شوند . برخی از افراد هنگام هل دادن ویلچر خود ضربات محکم و ناگهانی ، به دست های خود وارد می کنند که در اثر آن فشار خیلی زیادی به مفاصل شانه وارد می شود . اگر شما قادر به عبور از روی یک جدول باشید ، آیا عبورتان با فشار همراه خواهد بود ، یا اینکه به آرامی از روی لبه آن می گذرید ؟ عبورویلچر برقی یا اسکوتر با سرعت زیاد از روی یک دست انداز بزرگ می تواند منجر به تحمیل فشارهای ناخواسته بر بدن شود .


2) تکرار .
یکی از معیارهای بسیار بارز است . شما برای پیمودن یک فاصله معین چند بار ویلچرتان را هل می دهید ؟ به مزیتهای بهتر راندن توجه کنید ( که به معنی تنظیم باد لاستیک های ویلچر و توجه به نگهداری منظم خوب صندلی آن است ) و در نظر داشته باشید که ویلچر خود را کمی کند تر و دقیق تر حرکت دهید ( فراموش نکنید که برای حرکت سریعتر نیاز به دفعات هل دادن بیشتری دارید ) .


3) طول مدت .
مدت زمان ، به تداوم تلاش عضلانی منسوب می گردد . این موضوع تنها اعمال فشارهای زیاد را شامل نمی شود . تلاشهای کوچکی که به طور مداوم انجام می شوند نیز می توانند همانند فعالیتهای سنگین ، باعث فشار به بافت های عضلات شما شوند .


تکیه دادن به دسته صندلی - که اغلب به خاطر ارتباط ضعیف بدن با صندلی و پشتی می باشد - باعث فشار مداوم روی شانه های شما می گردد ، و مثالی از انجام یک فعالیت "ایستا " محسوب می شود .


استقرار بدن در یک حالت نامناسب به مدت طولانی نیز نمونه ای از فشار مفرط به بدن حساب می آید. اگر شما قوز کنید ، یا به جلو خم شوید ، عضلات تنه و گردن و شانه تان مجبور به انجام مقدار زیادی کار مداوم خواهند شد . اما راه حل واقعی ، حرکت است . اما بدانید که اگر فعال هستید و وضعیت بدنتان را در طول روز تغییر می دهید ، تحت فشار عضلانی مداوم نخواهید بود .


4) وضعیت استقرار بدن .
اکثر افراد ، بیشتر اوقات ، هنگامی که روی ویلچر نشسته اند ، به دسته صندلی یا به یک میز تکیه می دهند . دلیل این امر می تواند این باشد که آنها معمولا" روی صندلی خودشان در وضعیتی خوبی قرارندارند . این موضوع ، به زاویه صندلی و زاویه پشتی ، تنظیم آنها متناسب با شکل بدن و میزان تعادل بالاتنه مربوط می شود . نشستن نامناسب باعث قوز کردن بدن شده ، و منجر به تلاش دائمی بدن فرد برای بدست آوردن ثبات می گردد . وضعیت مطلوب قرار گرفتن این است که تا حد ممکن بدن راست قرار بگیرد تا ستون فقرات شما بتواند بدنتان را حمایت کند . ستون فقرات ، یک ستون ساختاری است - یعنی آن چیزی که معمولا" برای انجام هر گونه فعالیت بدن در نظر گرفته می شود .


دراین مورد ، اندازه طول نشیمن صندلی دخیل است. اگر این طول برای پاهای شما بیش از حد کوتاه باشد ، در اینصورت نمی توانید ثباتی را که هنگام تماس کامل پاهایتان با صندلی برقرار می شود ، داشته باشید .


ممکن است شما نسبت به استقرار در وضعیت خوب از نظر روانی مقاومت کنید ، چرا که مادرشما و یا معلمانتان هنگامی که جوان بودید ، در این مورد به شما نق می زدند و می گفتند درست بنشینید .


اما نکته مهم این است : اجازه ندهید که از داشتن یک ویلچر مناسب محروم شوید و اطمینان حاصل کنید که ویلچرتان به درستی تنظیم شده باشد ، به نحوی که ستون فقرات شما در حالت طبیعی و متعادل قرار گیرد . این کار باعث می شود که خطر خمیدگی ستون فقرات کاهش یابد . بدن خود را از فعالیتهای بدنی غیر ضروری آزاد کرده و انرژی خود را در طول روز ذخیره کنید .


شاید مهم ترین ارتباط بین بدن شما و ویلچرتان ، موقعیت چرخ ها نسبت به دست ها و بازوهای شما باشد . اگر شما در ارتفاعی بالاتر از چرخ نشسته باشید ، و دستهایتان نزدیک به حالت راست باشد ، قادر نخواهید بود از دستهای خود بهره گرفته و ویلچر را به خوبی هل دهید . چراکه دراین حالت شما مجبور خواهید شد ، عمدتا" از شانه های خود برای هل دادن ویلچراستفاده کنید – این حالت وضعیتی است که باعث آسیب شما می گردد . اگر در سطح خیلی پائینتری نسبت به چرخ ها نشسته باشید ، بالاجبار دستهای شما، بالاتر از حد معمول قرار می گیرد .

از آنجائی که شما برای شروع حرکت ریم را در دست می گیرید ، این حالت مانع از حرکت دستهای شما در دامنه حرکتی طبیعی خود شده و هل دادن را سخت تر خواهد کرد . به طور کلی ، باید امکان گرفتن چرخها در وضعیت ساعت 10 چرخ و اعمال نیرو از طریق فشار به تمام قسمتها تا ساعت 2 آن وجود داشته باشد .


به خاطر بسپارید که : ب
ه طورکلی علم ارگونومی در مورد راحتی بحث می کند . ویلچرتان را انتخاب کنید ، آن را با ذهنیت و شرایط خود تنظیم نمائید تا ازحداکثر مزایای بهداشتی و فعالیت بهینه بهره مند شوید .
 

 

 

****

 

منبع : مقاله  " ارگونومی ویلچر   " برگرفته از : http://www.spinlife.com -  مترجم : مهندس عباس کاشی -  e mail : ohealth2007@yahoo.com  -انتشار: مرکز  ضایعات  نخاعی  نخاعی -بهمن ماه  1391  

 

 

 

 
 

 

 

 

 

بازگشت به صفحه اصلی  

 

 

براي اطلاع از به روز رساني سايت  مشترك  شويد

 
 





Powered by WebGozar

 

 

 

مرکز ضايعات نخاعی جانبازان

 مهرماه  هزار سيصد و هشتاد و چهار

info@isaarsci.ir

Copyright © 2005  Isaarsci  Website . All rights reserved