www.isaarsci.ir

   
         

 

 

 

 

 

 

 

 

 


شاید بارها در برابر این سوال قرار گرفته اید که معلولیت چیست؟ آیا معلولیت امری دائم است یا زودگذر؟

محدودیت در تفکر، حرکات و فعالیت اجزاء بدن را معلولیت می گویند با این تعریف می توان افرادی را که دیروز فعالیت های طبیعی را انجام می داده اند ولی امروز از انجام آن بصورت مستقل بر نمی آیند را معلول دانست هر چند این معلولیت مقطعی یا دائمی باشد برای نمونه فردی که دچار قطع عضو یا قطع نخاع می شود بصورت دائم است اما فردی که در اثر یک سانحه مانند شکستگی، سوختگی و... برای مدتی در بستر بیماری و پس از رفع دوران نقاهت، محدودیت ذکر شده رفع می گردد در طبقه معلولیت های مقطعی است که با این تفاسیر هر چند آمار جهانی حاکی از آن است که 10% انسان ها دارای معلولیت اند حال آنکه به اجبار انسان ها در مقاطعی از عمر خود بایست با معلولیت روبرو شوند و بیشتر از این آمار است و اگر بگوییم تمام انسان ها به نوعی پدیده ی معلولیت را درک می کنند گزافه گویی نیست،به همین سبب آگاهی از چالش و مشکلات این پدیده یکی از ضروریات است. یکی از مشکلات معلولین و دوره ی سپری شدن معلولیت اضافه وزن است که خود باعث تشدید محدودیت ها و مشکلات معلولیت می شود.

اضافه وزن و پیامدهای آن


چاقی ،افزایش بافت چربی بیش از حد را گویند که این افزایش به حدي مي‌رسد كه به سلامت فرد آسيب مي رساند. چاقی با عوارضی مانند بیماری های قلبی و عروقی، بیماری های ریوی، اثرات روانشناختی مانند شرم، طرد شدن، افسردگی و ... که در نهایت این عوامل باعث کاهش طول عمر می شود.

 امروزه افزايش مصرف غذاهاي چرب و آماده و عدم فعاليت مناسب به همراه گسترش زندگي ماشيني، بيماري‌هاي مختلفي را به همراه آورده است (1). با توجه به آسیب های بیشمار اضافه وزن تحقیقات بسیاری درباره ی دلایل، راه های پیشگیری، کاهش و رفع اضافه وزن انجام شده است که برخی از عوامل مهم بروز اضافه وزن و چاقی را می توان پرخوری، مصرف نامتناسب مواد دارای چربی و قندی، عوامل استرس زا، افزایش سن و کم تحرکی یا بی حرکتی دانست که اغلب افراد نسبت به این عوامل و نحوه اثر گذاری آن بر انسان دانش کاربردی ندارند و اطلاعات آنها در این موضوعات در حد حدس و گمان های غیر علمی است .

به همین سبب اغلب رفتارهایی را انجام می دهند که نه تنها بر پیشگیری و درمان عارضه ی اضافه وزن و چاقی بی تاثیر است بلکه بر تشدید آسیب های آن نیز می افزاید.

 امروزه تناسب اندام و وزن مناسب افراد به اندازه ای مهم است که مسئولین در سرارسر جهان با اندیشه و تفکر پیشگیری سعی دارند قبل از بروز بیماری، نسخه ی شفا بخش را با پیشگیری عوامل موثر در اضافه وزن و چاقی برای سلامت افراد تجویز کنند. افزایش دانش افراد جامعه بعنوان اصلی ترین عامل است.

عوامل موثر بر اضافه وزن


تغذیه : تمامی انسان ها برای ادامه حیات نیازمند انرژی هستند که انرژی حاصل از تناول غذا به افراد در انجام فعالیت های مختلف روزانه کمک می کند. مواد غذایی دارای انرژی و ریز مغذی ها و ویتامین های خاصی هستند و هر گرم آن می تواند میزان خاصی انرژی تولید کند و هیچگاه نمی توان بر اساس میزان مواد غذای مصرفی درباره انرژی آن صحبت کرد؛ چه بسا افراد چاق و داراي اضافه وزن زياد غذا نمي خورند ولي آنچه مي خورند داراي انرژي بسيار زيادي است.


ورزش : در عصر حاضر ورزش به عنوان یک پدیده ی جهانی تبدیل شده است. فعالیت های ورزشی به مجموعه فعالیت هایی گفته می شود که بر اساس قوانین و قاعده های خاص علمی حاصل از آناتومی، فیزیولوژی، حرکت اصلاحی، بیومکانیک و ... است که افراد به تناسب آماگی و فیزیک بدن خود به انجام فعالیت های متنوعه ورزشی برای دستیابی به تناسب اندام، نشاط ، کاهش وزن اضافی می پردازند . فعالیت های ورزشی از عوامل مهم سوزاندن انرژی حاصل از تغذیه و برقرار کننده تعادل بین دریافت و مصرف انرژی است.


در نهایت می توان اینگونه نتیجه گرفت که سلامت و وزن مناسب حاصل برقراری تعادل بین انرژی حاصل از تغذیه و کالری یا انرژی مصرفی در انجام فعالیت های روزانه و ورزشی است.

با توجه به  اصل تعادل انرژی برای وزن ایده ال، برنامه ريزي متناسب با نيازهاي شما:

يك برنامه تغذيه براساس نياز شما مي تواند به افزايش عملكرد موثر شما باشد و بر اساس میزن مصرف انرژی فرد بایست غذایی را تناول کند که دارای انرژی برابر آن باشد و هر گاه این تعادل به یک سمت سنگین تر شود با توجه به اینکه انرژی دریافتی باشد یا انرژی مصرفی باعث افزایش یا کاهش وزن می شود که اصولا برای دستیابی به چنین هدفی بایست هر دو منبع انرژی یعنی تغذیه و فعالیت بدنی، فعالیت ورزشی و عوامل موثر بر آن را در نظر گرفت (2).

 هر چند یک باور غلط این است که حجم غذا عامل مهم اضافه وزن است اما باید بدانیم که میزان انرژی حاصل از غذا مهم است چه بسا حجم یک ماده غذایی بیشتر سبب چاقی شود تا حجم زیاد یک ماده غذایی کم انرژی و همچنین نوع ونحوه فعالیت نیز یک عامل موثر است.


رفتار :

مجموعه فعالیت های افراد برگرفته از انگیزه های شخصی و درونی که برای دستیابی به اهداف خاصی از طرف فردی بروز می کند. بعضی اوقات افراد به رفتاری دست می زنند که هر چند در مورد پیامد و هدف آن نیاندیشیده اند اما نتیجه حاصل می شود که فرد از باور آن تعجب می کند(3).

 انجام رفتارهای غذایی مانند غذا خوردن بقدری که دیگر میلی به غذا نداشته باشیم، وعده های غذایی نامرتب و استفاده بی رویه از مواد غذایی دارای قندی و چربی فراون نمونه هایی از رفتارهای ناهنجار است که باعث افزایش احتمال اضافه وزن افراد می شود که در صورت اصلاح نکردن این رفتار، چنین اعمالی در دراز مدت منجر به چاقی می شود.


مدیریت زمان :

 مدیریت زمان تا حدود بسیاری از استرس و بی هدف بودن که موجب کم تحرکی یا بی تحرکی در بین افراد جامعه، می کاهد. مدیریت زمان با نقش تعهد آفرینی نسبت به سرمایه ی غیر قابل برگشت خود یعنی زمان، یاد می گیرند چگونه تلاش و استراحت کنند تا وقت آنها به اتلاف نرود که این عمل بصورت غیر مستقیم باعث تنظیم میزان تحرک و سکون افراد در طی روز می شود که همین امر باعث برقراری تعادل بین میزان دریافت انرژی از تغذیه و میزان مصرف انرژی حاصل از فعالیت در افراد می شود(4).


مدیریت دانش

 تغییر عامل جدایی ناپذیر عصر حاضر است به گونه ای که با پیشرفت علم ممکن است امری که تا دیروز امری مناسب ومتداول با نتایج خوب تلقی می شده است امروز با تحلیل و تفسیر توسط یافته های جدید علمی یک امر نابخردانه باشد. این تغییرات در فعالیت های ورزشی، نوع مواد غذایی نیز صدق می کند که آگاهی از آن می تواند به افراد و متخصصین هنگام برنامه ریزی تغذیه و فعالیت روزانه افراد کمک شایانی بکند، که این امر یعنی کاربردی کردن دانش روز نزد افراد نیازمند به آن، که در صورتی دانش افراد کاربردی می شود که با مدیریت صحیح مراجع آموزشی، وسایل آموزشی و سایر منابع بتوانیم حدسیات را از علم و واقعیات تفکیک کنیم(5).


در نهایت اگر قصد دستیابی به وزن متعادل را دارید پیشنهادات زیر می تواند به شما کمک کند:


عادات غذایی متناسب با میزان فعالیت روزانه انتخاب کنید
کسب اطلاع از رژیم غذایی و دسته بندی مواد غذایی بدست آورید
از انجام حرکات منطم ورزشی متناسب با شرایط جسمانی خود غافل نشوید
در تنظیم برنامه غذایی همگام با مشاوران تغذیه فعال باشید.

منابع

1 – فدراسیون ورزش های جانبازان و معلولین جمهوری اسلامی.
2 – کمیته ملی پارالمپیک جمهوری اسلامی ایران.
3 – گودرزی، مجید.(1392). رفتار سازمانی، چاپ دوم، نشر دانشگاه تهران.
4 – امیدوار، مجید.(1392). http://www.mgtsolution.com/olib/461725046.aspx
5 – شرکت مشاوران توسعه آینده .(1385).مدیریت دانش مفاهیم، تجربه ها و پیاده سازی، تهران.


 


 

 

 

****

 

منبع : مقاله  "  اضافه وزن و معلولیت  " امحمد حسین میرسلیمانی- کارشناسی ارشد مدیریت ورزشی-انتشار:سایت مرکز ضایعات نخاعی  جانبازان-  www.isaarsci.ir -فروردین 1393-  

 

 

 

 
 

 

 

 

 

بازگشت به صفحه اصلی  

 

 

براي اطلاع از به روز رساني سايت  مشترك  شويد

 
 





Powered by WebGozar

 

 

 

مرکز ضايعات نخاعی جانبازان

 مهرماه  هزار سيصد و هشتاد و چهار

info@isaarsci.ir

Copyright © 2005  Isaarsci  Website . All rights reserved